Sabiedrība
2009. gada 16. novembris, 18:22

Budžeta izdevumi jāsamazina vēl par 60 miljoniem latu, apsver iespeju paaugstināt nodokļus

Jauns.lv

Nākamā gada valsts budžeta izdevumi jāsamazina vēl par 55-60 miljoniem latu, žurnālistus pēc koalīcijas partiju kopsēdes informēja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Premjers atzina, ka līdz šīs nedēļas beigām partijas meklēs iespēju atrast minēto summu un, visticamāk, var nākties paaugstināt nodokļus.

Kā žurnālistiem teica Tautas partijas pārstāvis Vents Armands Krauklis, tiekot apsvērta iespēja paaugstināt Iedzīvotāju ienākuma nodokli kā arī noteikt nodokli dabasgāzei. Dabasgāzes nodoklis gan neattiektos uz šo apkures sezonu.

Kā ziņots, starptautiskajiem aizdevējiem ir pretenzijas par vairākām 2010.gada budžeta projekta pozīcijām kopumā 150-200 miljonu latu apmērā, aģentūrai LETA apstiprināja kāds koalīcijas partiju politiķis, kurš piedalās sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Starptautiskie aizdevēji pauž bažas, ka budžeta izdevumi tiek nevis samazināti, bet gan pārlikti no gada uz gadu, kā, piemēram, tas noticis ar tēriņiem Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecībai, kuras būvniecības termiņš tiek pagarināts.

Patlaban budžeta paketē iekļautie likumprojekti arī paredz, ka samazinājums pabalstiem, kas pārsniedz 350 latus, tiek noteikts uz diviem gadiem, bet, visticamāk, nāksies noteikt, ka šāds samazinājums būs beztermiņa, aģentūrai LETA skaidroja politiķis.

Ar starptautiskajiem aizdevējiem arī pagaidām ir panākta vienošanās, ka Latvija neievieš progresīvo iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Taču, iespējams, progresīvais ieņēmumu nodoklis varētu tikt piemērots lielo uzņēmumu dividendēm, lai uzņēmumi neizņemtu peļņu, bet ieguldītu to uzņēmuma attīstībā.

Savukārt citi avoti aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban Latvijas valdības sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem nonākušas tiktāl, ka, lai nākamgad panāktu 500 miljonu latu konsolidāciju, valdībai jāveic vēl 60 miljonu latu budžeta deficīta samazinājums.

Šāda atšķirība izveidojusies, starptautiskajiem aizdevējiem vērtējot budžeta ieņēmumu prognozes.

LETA