Sabiedrība
2009. gada 20. novembris, 17:14

Tiesa atceļ Kalvīša lēmumu par soda piemērošanu Loskutovam

Jauns.lv

Administratīvā rajona tiesa atzinusi par spēkā neesošu toreizējā premjera Aigara Kalvīša lēmumu, ar kuru toreizējam Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšniekam Aleksejam Loskutovam piemērots disciplinārsods par pārkāpumu pieļaušanu KNAB finanšu līdzekļu uzskaitē.

Pirms diviem gadiem septembrī toreizējais Ministru prezidents Aigars Kalvītis ar rezolūciju ierosinājis disciplinārlietu pret Loskutovu par viņa rīcību, pieļaujot būtisku pārkāpumus KNAB finanšu līdzekļu uzskaitē un izlietošanā.

Tā paša gada oktobrī ģenerālprokurors Jānis Maizītis Ministru prezidentam iesniedzis protestu, norādot, ka rezolūcijā iekļautais rīkojums ierosināt disciplinārlietu neatbilst likumam.

Vēlāk novembrī Ministru prezidents izdeva rīkojumu, ar kuru Loskutovam piemērots disciplinārsods - rājiens. Sods pamatots ar to, ka Valsts kontrole revīzijā Ministru prezidenta pārraudzībā esošajā KNAB norādījusi uz ilgstoši pieļautajiem finanšu pārkāpumiem KNAB darbībā.

Ģenerālprokurors, izmantojot savas tiesības, vērsās ar pieteikumu Administratīvajā rajona tiesā, norādot, ka premjeram nav disciplinārvaras pār KNAB priekšnieku, līdz ar to viņa rīkojums atzīstams par spēkā neesošu no tā pieņemšanas brīža.

Tātad Ģenerālprokuratūras pārstāvis un Loskutovs lūdza tiesu atzīt premjera rīkojumu par spēkā neesošu no pieņemšanas brīža, pamatojoties uz to, ka Ministru prezidentam nav disciplinārās varas pār KNAB priekšnieku.

Administratīvā rajona tiesa ceturtdien apmierināja ģenerālprokurora pieteikumu, kā arī atzina par spēkā neesošu premjera 2007.gada novembra rīkojumu par disciplinārsoda piemērošanu Loskutovam ar tā pieņemšanas dienu, aģentūrai BNS paskaidroja tiesas pārstāve Evita Elliņa.

Spriedumu var pārsūdzēt divdesmit dienu laikā no sprieduma izveidošanas dienas Administratīvajā apgabaltiesā.

Tikmēr novembra beigās arī būs zināms spriedums lietā, kurā Loskutovs prasa atcelt Kalvīša lēmumu, ar kuru viņš uz jau pieminētās disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādināts no amata, aģentūrai BNS pastāstīja Loskutovs.

Lēmumu, ar kuru atlaists no KNAB priekšnieka amata, Loskutovs nav apstrīdējis tiesā.

Jau vēstīts, ka premjers Kalvītis, balstoties uz Valsts kontroles revīzijā atklātajiem pārkāpumiem KNAB, 2007.gada 24.septembrī no amata atstādināja KNAB šefu Loskutovu. Vēlāk valdība nolēma Loskutovu atbrīvot no amata, taču galīgais lēmums bija jāpieņem Saeimai.

Valdība lēmumu par atbrīvošanu atsauca. Ziņots arī, ka Kalvītis KNAB vadītājam izteica rājienu, līdz ar to Loskutovs atsāka pildīt savus pienākumus.

Jau 2008.gadā vairākus mēnešus vēlāk pēc jau pieminētās disciplinārlietas ierosināšanas, tika konstatēts, ka KNAB pazudusi nauda. Loskutova atbilstības vērtēšanai tika izveidota vēl viena komisija un visbeidzot valdība nolēma viņu pērn vasarā atbrīvot no KNAB priekšnieka amata.

BNS