Pārbaudi savā telefonā, kad būs pasaules gals!
Sabiedrība
2009. gada 29. novembris, 23:52

Pārbaudi savā telefonā, kad būs pasaules gals!

Jauns.lv

Jaunā grāvējfilma „2012” atkal uzkurinājusi kaislības par pastardienu — seno maiju kalendārs beidzoties ar 2012. gada 21. decembri. Portāls kasjauns.lv atklāja, ka arī citi kalendāri, kas apraujas tikpat dramatiski.

Pasaules gals ir izsenis iemīļots temats visvisādiem pareģiem, praviešiem, sludinātājiem un citiem šarlatāniem. No vēstures zināms, ka 999. gada pēdējie mēneši Eiropā izvērtās apokalipses „gaidīšanas svētkos”. Vieni nodevās dzīrēm un orģijām, citi gatavojās godam ieiet debesu valstībā un visu mantu izdāļāja nabagiem. Jādomā, tiem pēdējiem pēc tam paģiras bija daudz smagākas nekā pirmajiem, kas pēc izplosīšanās ar sāpošu galvu pamodās tajā pašā grēcīgajā pasaulē.

Baltos palagos uz debesīm

No Latvijas pirmās brīvestības laika zināms nostāsts par sektantiem, kas arī bija nez kur izzīlējuši pasaules galu, kuru tad devās svinīgi sagaidīt baltos palagos uz pilsētiņas tilta. Gaidītā gaismas stara vietā, kas viņus uzvestu kā pa liftu paradīzē, svētuļi saņēma vien ļaužu smieklus.

Arī pirms 2000. gada mūs baidīja ar pastardienu, cita starpā arī ar visas pasaules datoru un tātad civilizācijas sabrukumu. Proti, datoru laika skaitīšanā nebija paredzēts 2000. gads, un visvisādi eksperti brīdināja, ka atskaite nobruks un turpināsies ar nulto gadu. Tomēr arī šo problēmu izdevās atrisināt.

Parasti cilvēci mēģina nobaidīt pirms apaļu gadskārtu maiņām, taču līdz 3000. gadam jāgaida diezgan ilgi. Tad nu tagad izvēlēts 2012. gada 21. decembris — tad beidzoties seno maiju kalendārs. To, ka viņiem izbeidzās akmeņi vai vienkārši apnika kalt un kalt, „zīmju tulki” vērā neņem. Vajadzēja iejaukties pat īstenam maiju priesterim — Apolinario Chile Pixtun no Gvatemalas paziņoja, ka viņa senči neko tādu nemaz nav paredzējuši, šī ideja viņiem „pierakstīta” no rietumiem. Jautājumi par gaidāmo pasaules galu viņam jau ir apriebušies.

Mītiskais „Nokia” kalendārs

Apriebušies tie ir arī mums — tas nu Bībelē ir pareizi ierakstīts, ka neviens nezina, kad tā diena nāks, tā ka nav ko velti bīties. Varbūt tiešām rīt mums uzgāžas asteroīds, bet varbūt arī pēc 50 miljoniem gadu. Ja nu runāt par kalendāriem, „maiju versija” nemaz nav vienīgā.

Vai esat mēģinājuši ieskatīties savā mobilajā tālrunī? Redakcijas eksperimentā noskaidrojās, ka, piemēram, vecs „Siemens” tālrunis apraujas 2033. gada 31. decembrī. Dažādiem „Nokia” modeļiem ir atšķirīgs „pastardienas datums” — viens beidzas ar 2060. gadu, citi ar 2079. gadu vai 2100. gadu. Nesen iegādāts „Samsung” finišē 2099. gada 31. decembrī. Ja nu civilizācija ietu bojā baisā katastrofā, varbūt izdzīvojusī saujiņa, cēlusies no pelniem jaunā akmens vai dzelzs laikmetā, ar laiku nodotu no mutes mutē leģendu par „Nokia” kalendāru...

Pārbaudiet arī jūs! Tas ir pavisam vienkārši — tālruņa kalendārā pamēģiniet ierakstīt atgādinājuma piezīmi: šodien pasaules gals. Izvēlieties 31. decembri un, piemēram, 3000. gadu. Un vismaz vairums telefona modeļu automātiski izvēlas pēdējo iespējamo gadu. Pēc to kalendāra, ne jau vispār. Starp citu, draugu un kolēģu pulkā būs par ko izsmieties!

Māris Puķītis

Tēmas