Protestējot pret valdību, motociklists ielec Daugavā! VIDEO!
Sabiedrība
2009. gada 30. novembris, 12:54

Protestējot pret valdību, motociklists ielec Daugavā! VIDEO!

Jauns.lv

Valdības lēmums astoņkārtīgi palielināt transportlīdzekļa nodevu motocikliem tik ļoti sadusmojis motobraucējus, ka viņi protestē ar lēcienu Daugavā.

Pirmdienas rītā pretim Rīgas pilij pie Saules akmens strītbaiku frīstaila komanda „Stuntfighters” sarīkoja neierastu protesta akciju. Komandas dalībnieks Jānis Rozītis ar vecu „Jawa” ielēca Daugavā.

Pasākumā piedalījās partizānu reklāmas aģentūra „Fuse”. Tās direktors Gatis Mūrnieks kasjauns.lv stāsta, ka frīstailisti vērsušies pie viņa, lūdzot padomu, kā labāk un pamanāmāk sarīkot protesta akciju. „Vēlējāmies pievērst uzmanību, ka valdība sāk diskriminēt pēc piederības. Ar motociklu nav pat jāizbrauc uz ceļa, pietiek, ka tas ir reģistrēts, kad būs jāmaksā šie 24 lati gadā,” teic Mūrnieks.

Ja turīgi ļaudis ar dārgiem močiem varētu nesatraukties, tad ļoti cietīs gados vecāki vīri laukos ar saviem ižiem un javām. Mūrniekam ir divi motorolleri „Vespa”, un arī par tiem būs jāmaksā tikpat, cik par jaunu „Harley Davidson”. „Nodoklis par piederību!” tā to vērtē Mūrnieks.

Ūdens smeļas mutē — ar šādu saukli uz sešus metrus garās rampas devās un Daugavā ielidoja Rozītis. Šajā vietā dziļums ir četri līdz pieci metri, un puisis nav atlaidis stūri līdz pēdējam brīdim. Pēc tam javu izvilka no ūdens un nodeva metāllūžņu savācējiem, simboliski parādot, kāds liktenis ar valdības „gādību” draud daudziem motocikliem. Mūrnieks par šo situāciju pat deklamē tautas dziesmu: „Es redzēju spožu zvaigzni / Daugavā iekrītam, / Tā bij mana tēvu zeme, / Tautas kalpu nomaitāta.”

Lai nekas ļauns neatgadītos, Rozītis bija uzvilcis glābšanas vesti, katram gadījumam bija sagatavots peldriņķis, kāpnes no glābšanas kutera, krastā gaidīja palīdzēt gatavi cilvēki. Kā atzina kaskadieris, naids pret valdības rīcību bijis spīvāks, nekā bailes no trika. Lai nepiesārņotu Daugavu, degvielas tvertne bija noņemta.

Šodien pulksten 13 pie Saeimas nama sākās Motoklubu asociācijas rīkots pikets, kur  piedalās ap 1000 motociklistu. Savus „zirgus” rūcināt pie Saeimas gan viņiem nav ļauts, tos būs jāatstāj citur.

Valdība iecerējusi palielināt arī nodevas par automašīnām. Par auto svarā līdz 1500 kg — 24 lati, no 1501 līdz 1800 kg — 48 lati, no 1801 līdz 2100 kg — 75 lati, no 2101 līdz 2600 kg — 95 lati, no 2601 līdz 3500 kg — 115 lati, vairāk par 3500 kg — 150 lati.

Māris Puķītis / Video: Latvijas Televīzija