Ronis: Latvija ir kļuvusi izaicinoši vāja
Sabiedrība
2009. gada 3. decembris, 08:54

Ronis: Latvija ir kļuvusi izaicinoši vāja

Jauns.lv

Latvija pēdējā laikā kļuvusi izaicinoši vāja, uzskata Aivis Ronis, kurš pārstāv Baltijas valstis ekspertu grupā, kas izstrādā NATO stratēģisko koncepciju.

Latvija ir kā ābols, kas nokrājies pār sētai, kuru jebkurš var noplūkt. "Mūsu vājums nedrīkst būt izaicinājums citiem. Ekonomiskā drošība ir mūsu pašu pienākums," skaidroja Ronis. Instrumenti, lai izkļūtu no ekonomiskās krīzes ir Latvijas rīcībā.

Eksperts norādīja, ka Latvijas sabiedrotie neapšauba mūsu vērtības. Latvijai ir labi diplomāti, karavīri. Tomēr ir uztraukums, kā tiks realizēts valdības plāns, lai izkļūtu no krīzes un pilnvērtīgi varētu funkcionēt Eiropas Savienībā un NATO, turklāt ne tikai funkcionēt, bet arī ieguldīt kopīgajā drošībā un ārlietu politikā.

Ronis atzina, ka mūsdienās valsts drošībai ir ļoti daudz draudu, taču katrai valstij ir jāskatās, ko tā var darīt pati savai drošībai.

Kā uzsvēra eksperts, kopš brīža, kad Latvija iestājās NATO, šī organizācija ir gatava Latviju aizstāvēt.

Vašingtonas līguma 5.pants, kas paredz, ka uzbrukums vienai alianses dalībvalstij nozīmē uzbrukumu visām dalībvalstīm, ir atbilstošs mūsdienu situācijai un Latviju, kā arī citas valstis pilnībā apmierina, uzskata Ronis, norādot, ka šis pants nebūtu jāmodernizē.

Savukārt mūsdienu jaunajiem izaicinājumiem - kiberuzbrukumiem, klimata pārmaiņām un cietiem, nav nepieciešams izmantot 5.pantu.

LETA/foto:LETA