Sabiedrība
2009. gada 4. decembris, 18:30

Cerbulis: Labāk, lai ekonomika vispār ir - pat ja tā ir ēnu ekonomika

Jauns.lv

Labāk, lai Latvijā ekonomika vispār ir - pat ja tā ir ēnu ekonomika, šodien seminārā par Latvijas ekonomiku Eiropā pauda ekonomikas eksperts Kārlis Cerbulis.

Viņš gan piebilda, ka ir nepieciešams citāds nodokļu regulējums, kas koncentrētos uz patēriņa nodokļiem, bet paredzētu mazākus ražošanas nodokļus.

Biznesa portālam "Nozare.lv" Cerbulis skaidroja, ka viņa izteiktā tēze paredz to, ka būtu jāpalielina tie nodokļi, kas vērsti uz patēriņu, piemēram, nekustamā īpašuma, automašīnu, degvielas akcīzes nodokļi, jo tos esot vieglāk kontrolēt un "noķert". Tāpat ekonomikas eksperts atbalsta progresīvā nekustamā īpašuma nodokli, jo, viņaprāt, "ja es dzīvoju labi, tad es varu arī maksāt vairāk nodokļos".

Savukārt "SEB bankas" ekonomikas eksperts Andris Vilks atzina, ka nesen veiktās nodokļu izmaiņas būs liels izaicinājums gan sabiedrībai, gan uzņēmējiem, taču viņu ēnu ekonomika baidot.

"DnB Nord bankas" ekonomists Pēteris Strautiņš apgalvoja gluži pretējo, sakot, ka viņš droši vien ir vienīgais cilvēks visā Latvijā, kurš uzskata, ka Latvijā ēnu ekonomika neaug.

Kā ziņots, premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzdevis finanšu ministram Einaram Repšem (JL) un labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS) aktivizēt cīņu pret ēnu ekonomiku, sagatavot konkrētus priekšlikumus tās mazināšanai.

Šāds uzdevums dots, lai ierobežotu ēnu ekonomikas izpausmes un veicinātu nodokļu iekasēšanu, tādējādi atbalstot 2010.gada valsts budžetā plānoto ieņēmumu izpildi, kā arī ņemot vērā Valsts ieņēmuma dienesta sniegto informāciju par nelegālās nodarbinātības mazināšanu, aģentūru LETA informēja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

Dombrovskis nosūtījis rezolūciju Repšem un Augulim, kurā lūdz sadarbībā ar Labklājības ministrijas Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts darba inspekcijas (VDI) speciālistiem, izveidot starpministriju darba grupu un līdz 2010.gada 15.janvārim apkopot priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos ar mērķi samazināt nelegālās nodarbinātības un "aplokšņu algu" apjomu un ar to saistītos riskus.

VDI vēstulē premjeram teikts, ka oktobrī nelegāli nodarbināto skaits pret septembri palielinājies par 9%. Arī naudas sodi, kas piemēroti pret šādiem pārkāpumiem, bijuši par 10% lielāki.

Turklāt oktobrī gandrīz katrā desmitajā uzņēmumā tikuši konstatēti tādi nodarbinātie, kuri darba attiecības uzsākuši pārbaudes dienā vai dienu pirms tās. Vienlaikus tiek atzīmēts, ka oktobrī samazinājies to konstatēto nelegāli nodarbināto personu skaits, kuri vienlaicīgi saņem arī bezdarbnieka pabalstu.

Proti, ja septembrī bezdarbnieku īpatsvars bija 19% no visiem VDI atklātajiem nelegāli nodarbinātajiem, tad oktobrī tas veido tikai 11%. VDI savā vēstulē izdara secinājumu, ka joprojām pastāv paaugstināts nelegālās nodarbinātības risks būvniecībā, vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, akcīzes preču ražošanā, mežsaimniecībā un kokmateriālu sagatavošanā, veselības aprūpē un skaistumkopšanā.

LETA