2009. gada 8. decembris, 17:04

Augstākā tiesa atzīst ķirurga Audera vainu krāpšanā un negroza viņam piespriesto naudassodu

Jauns.lv

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta, no jauna izskatot ķirurga Āra Audera krimināllietu, atzinusi apsūdzēto par vainīgu liela apmēra krāpšanā un atstājusi negrozītu 150 minimālo mēnešalgu jeb 13 500 latu naudassodu un mantas konfiskāciju, ko viņam pirms nepilniem četriem gadiem piesprieda pirmās instances tiesa.

Kā informēja AT preses sekretāre Linda Priedīte, tiesa šodien nolēmusi atcelt Rīgas apgabaltiesas 2006.gada 10.marta spriedumu daļā par kaitējuma kompensācijas piedziņu vienam no cietušajiem, jo cietušais neuzturēja kaitējuma kompensācijas pieteikumu. Pārējā daļā pirmās instances tiesas spriedums atstāts negrozīts, proti, Auders atzīts par vainīgu liela apmēra krāpšanā, kas izdarīta atkārtoti, un sodīts ar naudas sodu, konfiscējot mantu. Tāpat no Audera nolemts piedzīt 9722 latu lielu kaitējuma kompensāciju par labu 13 cietušajiem un apdrošināšanas sabiedrībai.

AT Krimināllietu tiesu palāta Audera lietu izskatīja divas dienas - vakar un šodien. Pilns spriedums krimināllietā būs pieejams no 23.decembra, bet pēc tam desmit dienu laikā to būs iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Kā ziņots, Audera lietu AT Krimināllietu tiesu palāta skatīja jau otro reizi. Nodot to atkārtotai izskatīšanai apelācijas instances tiesai pagājušā gada septembrī nolēma AT Senāta Krimināllietu departaments. Rakstveida procesā Senāts izskatīja gan Ģenerālprokuratūras kasācijas protestu, gan Audera aizstāvja Oskara Rodes kasācijas sūdzību. Advokāta sūdzība toreiz tika noraidīta.

AT Krimināllietu tiesu palāta kā apelācijas instances tiesa 2007.gada 28.decembrī nosprieda Rīgas apgabaltiesas 2006.gada 10.marta spriedumu atcelt daļā par Audera atzīšanu par vainīgu apsūdzībā pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas pret 23 cietušajiem un šajā daļā kriminālprocesu izbeidza. Palāta atcēla pirmās instances tiesas spriedumu arī daļā par kaitējuma kompensācijas piedziņu diviem cietušajiem. Pārējā daļā - attiecībā uz pārējiem cietušajiem, piespriesto naudas sodu un mantas konfiskāciju - pirmās instances tiesas spriedums tika atstāts negrozīts.

LETA