Urbanovičs sadarbosies ar trim „skaistuļiem" – Aināru, Aivaru un Andri
Politika
2009. gada 11. decembris, 09:43

Urbanovičs sadarbosies ar trim „skaistuļiem" – Aināru, Aivaru un Andri

Jauns.lv

"Saskaņas centra" līderis Jānis Urbanovičs par reālāku uzskata sadarbību ar "trim skaistuļiem - Aināru, Aivaru un Andri", nevis ar apvienību "Vienotība"

„Vienotībā”, kā zināms, pašlaik apvienoties plāno "Jaunais laiks" (JL), "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Sabiedrība citai politikai".

Lai arī SC un apvienībā "Vienotība" iesaistīto partiju sponsors Oļegs Stepanovs ir izteicies, ka SC un "Vienotība" pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām veidošot koalīciju, Urbanovičs laikrakstam "Neatkarīgā" šādu iespēju vērtējis skeptiski. "Droši vien viņš zina ko tādu, ko es nezinu. Es redzu to, ka JL mazāk, bet PS izteikti dzīvo ar briesmīgu naidu pret mums, tāpēc mani izbrīna šādi izteikumi."

Pēc Urbanoviča vārdiem, PS kopā ar JL esot izdarījuši visu, lai SC koalīcijai ar LPP/LC līderi Aināru Šleseru Rīgā nebūtu alternatīvas. "Arī tagad viņi neļauj pat teorētiski cerēt, ka mēs ar JL vai visu lielo "Vienotību" varētu sadarboties. Viņi sašaurina gan mūsu, gan savus manevrus. Ja viņi ne, tad mums atliek vien skatīties uz šiem trim skaistuļiem. Ainārs, Aivars, Andris. Mēs nevaram teikt: mums nav 51%, nevaram ņemt varu! Mums tā būs jāņem vienā vai otrā veidā."

Taujāts, vai sponsoru ietekmē SC skatījums uz iespējamajiem sadarbības partneriem nevarētu mainīties, Urbanovičs apgalvojis, ka "sponsoru ietekme uz mums ir mazāka, nekā varat iedomāties".

Runājot par Valda Dombrovska (JL) valdības stabilitāti un iespējām nostrādāt līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām, SC līderis paudis viedokli, ka iekšējā spriedze valdībā pieaugs, "jo, budžetu veidojot, viņi labi zināja, ka nodokļu palielinājums nedos nodokļu ieņēmumus, vienalga būs vilšanās, ko februāris parādīs".

Turklāt daži politiskie spēki esot speciāli atbalstījuši šo budžetu, lai klupinātu valdību. Lūgts konkretizēt, kuri spēki šādi ir rīkojušies, Urbanovičs minējis Tautas partiju (TP), kā arī norādījis, ka arī PS "tomēr labāk patiktu uz nākamajām vēlēšanām startēt no opozīcijas". "Ja Dombrovskis krīt, viņi draudzīgi kopā saka, ka ir alternatīva sliktajiem. Ja Dombrovskis krīt, JL ir lūzeri, un tad uzpeld nākamais - Kristovskis. Viņam labāk startēt no opozīcijas, kā tāda viņi arī uzvedas. Arī JL liela daļa uzvedas kā opozīcija."

Urbanovičs atzīmējis, ka SC pašlaik strādājot ar domu, ka agri vai vēlu partijai būs jāuzņemas atbildība par valsti. "Izejot no tā, mēs sākam dežurēt - pa nozarēm un citādi. Jo nevar vienkārši iesniegt kaut kādu grozījumu, neizprotot sistēmu. (...) Mums ir, piemēram, veselības aprūpes grupa, kas domā konceptus - dakteri, finansisti, ekonomisti. Katru otrdienu kaut kādu nozari pētām, lai nerunātu muļķības, par kaut ko lemjot, lai neslīgtu populismā, lai zinātu. Nāk deputāti, palīgi, konsultanti, bijušie valsts sekretāri ministrijās, bijušie ministri."

Taujāts, vai kādas Saeimā pārstāvētās partijas ir konsultējušās ar SC par šīs valdības gāšanu un citas veidošanu, Urbanovičs atbildējis: "Nē. Gandrīz nē. Katrā ziņā tās par nopietnām sarunām nevar uzskatīt. Tas, ka valdība ir iekšēji naidīga, kurā cits citu nīst, rada sajūtu, ka iekšējā spriedze novedīs pie zināma iznākuma."

"Dombrovskim nav stabila vairākuma savā koalīcijā. Viņš redz, ka ir ziepes, tāpēc interesējas, ko citi darīs. Protams, painteresējās, kāda ir mūsu attieksme pret šo valdību. Es saku: slikta attieksme, bet, ja darīsiet labas lietas, mēs tās atbalstīsim, par pārējo - nē. (...) Neviens no mūsu frakcijas nav balsojis par šo valdību, un, ja kāds rosinātu tās demisiju, nevarētu iestāstīt saviem deputātiem un vēlētājiem, kāpēc jābūt pret tās gāšanu," teicis politiķis.

LETA/Foto:LETA