Kopenhāgenā aizturēti žurnālista Jura Kažas dēli
Sabiedrība
2009. gada 13. decembris, 14:58

Kopenhāgenā aizturēti žurnālista Jura Kažas dēli

Jauns.lv

Starp 400 personām, kuras sestdien aizturēja Kopenhāgenas policija, sākoties nekārtībām Dānijas galvaspilsētā sakarā ar globālo klimata konferenci bijuši vismaz divi latvieši, pazīstamā žurnālista Jura Kažas dēli.

Abi brāļi, Nīls un Dāvis Kažas aptuveni piecas stundas pavadījuši uz ielas sasietām rokām, līdzās vēl aptuveni tūkstotim aizturēto.

Kā aģentūru LETA informēja Nīla Kažas draudzene Līna Tērnbluma, viņš uz Kopenhāgenu devies kopā ar domubiedriem no kādas nelielas kreisas zviedru partijas, tomēr nekārtībās neesot piedalījies.

"Viņi ņēma ciet visus, jo daži no pūļa bija metuši akmeņus," stāstīja Tērnbluma.

Sestdien vides aktīvistu organizētās demonstrācijas laikā Kopenhāgenā aptuveni 300 melnā tērpti jaunieši sākuši ar akmeņiem dauzīt skatlogus, izsaucot asu policijas reakciju.

Kopējais demonstrācijas dalībnieku skaits sasniedza 30 000.

Dānijas galvaspilsētas centru piepildīja vides aizstāvji un tā sauktie antikapitālisma aktīvisti, lai dotos sešus kilometrus garajā gājienā uz ANO klimata konferences norises vietu.

D.Kaža, kurš ir nelielas kreisas zviedru partijas avīzes žurnālists, aģentūrai LETA sacīja, ka policija neesot sniegusi nekādus paskaidrojumus viņam un citiem aizturētajiem, kuru skaits sasniedzis 1000.

"Mēs sēdējām četras, piecas stundas uz ielas ar sasietām rokām. Viens zēns netālu no manis vienkārši piečurāja bikses, kad policija nereaģēja uz viņa lūgumu ļaut apmeklēt tualeti," sacīja D.Kaža.

Pēc vairāku stundu sēdēšanas uz ielas, aizturētie transportēti ar autobusiem uz "lielu angāru, Gvantanamo", kur vēl pēc kāda laika gandrīz visi pakāpeniski atbrīvoti.

""Ejiet mājās" bija viss ko policija mums teica," stāstīja D.Kaža.

Savukārt N.Kaža īsā telefonsarunā tikai apstiprināja, ka esot atbrīvots.

N.Kaža, kurs strādā galvenokārt kā nelielās kreisās partijas avīzes IT sistēmu administrators, novembrī bija Latvijā un uzrakstīja pāris reportāžas par ekonomisko krīzi valstī.

"BBC World News" televīzija svētdienas rītā ziņoja, ka no aptuveni 1000 aizturētajiem, tikai četri, pieci vēl neesot atbrīvoti. No D.Kažas stāstītā noprotams, ka Dānijas varas iestādes negrasās celt apsūdzības pret aizturētajiem, bet cilvēkus savākuši iebiedēšanas un "preventīvos" nolūkos.

1985.gadā dzimušais D.Kaža un 1987.gadā dzimušais N.Kaža ir Zviedrijas un ASV pilsoņi. D.Kaža dzīvo Zviedrijas ziemeļu pilsētā Umeo, bet N.Kaža ar ģimeni - kādā Stokholmas priekšpilsētā.

Kā ziņots, sestdien vides aktīvistu organizētās demonstrācijas laikā Kopenhāgenā aptuveni 300 melnā tērpti jaunieši sestdien sākuši ar akmeņiem dauzīt skatlogus, izsaucot asu policijas reakciju, no notikuma vietas ziņo aģentūras AFP korespondents.

Kopējais demonstrācijas dalībnieku skaits sasniedza 30 000.

kasjauns.lv/foto:LETA