VID vadītāja ēnu ekonomiku Latvijā „samazina” uz pusi
Sabiedrība
2009. gada 16. decembris, 12:38

VID vadītāja ēnu ekonomiku Latvijā „samazina” uz pusi

Jauns.lv

Reālais ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijas ekonomikā ir 14%-16% no iekšzemes kopprodukta, sacīja Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Nelija Jezdakova.

Viņa noraidīja iepriekš Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) izplatītā pētījuma datus, kuros ēnu ekonomikas īpatsvars tika vērtēts 39,4% no IKP.

Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja uzsvēra, ka šajā gadījumā tomēr vajadzētu pieturēties pie oficiālās statistikas datiem. Savukārt iepriekš minētajā pētījumā esot izmantoti vairākus gadus veci dati, kas izrauti no konteksta, un to veikusi privāta kompānija.

Lai gan ēnu ekonomiku nevarot noliegt un algas aploksnēs tiek maksātas, reālais īpatsvars varētu būt līdz 16% no IKP.

Jezdakova arī uzsvēra, ka cīņa pret ēnu ekonomiku ir visas sabiedrības atbildība un, visiem kopīgi apzinoties tās negatīvās sekas, iespējams to mazināt.

Pieaug ēnu ekonomikas īpatsvars, valstij nodarot 3,6 miljardu latu lielu zaudējumus, seminārā "Godīga uzņēmējdarbība pret ēnu ekonomiku - nodokļu politikas loma godīgas konkurences nodrošināšanā" paziņoja LDDK, aicinot samazināt nelegālo nodarbinātību un apkarot ēnu ekonomiku.

Kā norāda LDDK, Latvijā tā dēvētās ēnu jeb pelēkās ekonomikas īpatsvars ir augstākais Eiropas Savienībā, sasniedzot 39,4% no IKP. Globālās menedžmenta konsultāciju kompānijas "A.T. Kearney" jaunākais pētījums liecina, ka nelegālā ekonomika mūsu valstij nodara 5,127 miljardu eiro (3,6 miljardu latu) lielu kaitējumu.

Savukārt "DnB Nord bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš biznesa portālam ''Nozare.lv'' iepriekš teica, ka ēnu ekonomika Latvijā varētu būt 20% no IKP.

Viņaprāt, LDDK aprēķini, ka ēnu ekonomika varētu sasniegt 39,4% no IKP, ir "pilnīgi neiespējami un neticami". Par tikpat nereāliem eksperts nodevēja LDDK aprēķinātos pelēkās ekonomikas dēļ valstij nodarītos zaudējumus - 3,6 miljardus latu, kuri, viņaprāt, varētu būt apmēram 2,5 miljardi latu.

LETA/Foto:LETA