Politika
2010. gada 3. janvāris, 18:03

Francija pārņems NATO spēku patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā

Jauns.lv

Francija pirmdien rotācijas kārtībā no Vācijas uz četriem mēnešiem pārņems NATO spēku īstenoto Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju.

Tas notiks ceremonijā Zokņu militārajā aviobāzē pie Šauļiem, kur bāzējas NATO patruļmisija.

Francijas kontingentā būs 150 militārpersonu.

Francijas spēki Baltijas gaisa telpu apsargās jau otro reizi. Pirmo reizi tas notika 2007.gadā.

Kopš 2004.gada šo misiju ir veikuši ASV, Beļģijas, Čehijas, Dānijas, Francijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Spānijas, Turcijas un Vācijas gaisa spēku kontingenti.

NATO iznīcinātāji, kas bāzējas Zokņu aviobāzē Lietuvā, patrulē Baltijas valstu gaisa telpā kopš Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņemšanas NATO 2004.gada martā. Alianses valstis patrulē rotācijas kārtībā.

Baltijas valstīm nav patrulēšanai piemērotu lidmašīnu.

Baltijas valstu vadītāji ir nolēmuši censties panākt, lai patrulēšanas misiju pagarinātu līdz 2018.gadam. NATO ir solījusi, ka alianses lidmašīnas patrulēs Baltijas valstu gaisa telpā līdz 2011.gadam, turklāt Latvijai, Igaunijai un Lietuvai pakāpeniski ir jāpārņem patrulēšanas misijas izdevumu finansēšana.

Pašlaik NATO gaisa telpas patrulēšanas misijas personāla un aprīkojuma transportēšanas izdevumus, kā arī personāla uzturēšanās izdevumus Lietuvā sedz valstis, kuru gaisa spēku pārstāvji piedalās misijā.

2007.gada februārī Latvija, Lietuva un Igaunija vienojās kopīgi segt tādus misijas izdevumus, kas saistīti ar transporta īri un ekspluatāciju, kā arī skrejceļa uzraudzību, ko līdz tam finansēja tikai Lietuva.

BNS