Sabiedrība
2010. gada 5. janvāris, 16:30

Konkurences padome: viss spēks nav olās!

Jauns.lv

Vistu olu ražotājiem "Balticovo", "Madona" un "Daugavpils putni" par aizliegtu vienošanos KP piemēro sodu Ls 109 164

Par aizliegtu vienošanos vistu olu ražotājiem AS "Balticovo", AS "Madona" un SIA "Daugavpils putni" Konkurences padome (KP) piemērojusi 109 164 latu sodu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja KP vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova.

Par ilgstošu aizliegtu informācijas apmaiņu un savstarpējas konkurences likvidēšanu "Balticovo" piemērots naudas sods 91 659,91 lati, AS "Madona" - 11 448,38 lati, bet SIA "Daugavpils putni" - 6 055,52 lati.

KP konstatēja, ka uzņēmumi apmainījušies ar informāciju par to saimniecisko darbību, vistu olu ražošanu, kā arī par vistu olu realizēšanu gan Latvijas teritorijā, gan ārpus tās. Tā, piemēram, karteļa dalībnieki snieguši viens otram datus, kas ļauj noteikt olu realizācijas apjomus un ražošanas izmaksas, informāciju par eksporta organizācijas detaļām un īpašuma apdrošināšanu.

Šāda rīcība ievērojami pārsniedz atļautai patstāvīgu uzņēmumu sadarbībai pieļaujamo, kā arī nav attaisnojama ar "Balticovo" vēlmi nodrošināt ievērojamā "Daugavpils putni" un "Madona" parāda atmaksu, jo šādiem mērķiem paredzēti citi tiesiskie mehānismi.

Slepenā sadarbība ļāva uzņēmumiem prognozēt vienam otra rīcību, attiecīgi veidot savus plānus un tādējādi labāk piemēroties tirgus apstākļiem, nostiprināties tirgū, nesamazinot cenas par labu patērētājiem. Pārkāpuma rezultātā karteļa dalībnieki varēja efektīvi pasargāt savu tirgu no jaunienācējiem un ierobežot citu olu ražotāju iespējas attīstīties.

"Madona" un "Balticovo" pārkāpumā bijušas iesaistītas vismaz no 2006.gada marta līdz 2008.gada maijam, savukārt "Daugavpils putni" vismaz no 2006.gada augusta līdz 2008.gada janvārim.

Patlaban KP jau ir saņēmusi iesniegumus no "Daugavpils putni" un "Balticovo", jo abi uzņēmumi izteikuši vēlmi slēgt administratīvo līgumu (izlīgumu), lai izbeigtu tiesisku strīdu par KP lēmumu.

Konkurences likuma izpratnē, sākot no 2009.gada 29.jūlija, visi trīs uzņēmumi uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku (tajos izšķirošu ietekmi īsteno SIA "BCO"), savukārt "Daugavpils putni" un "Madona" par vienu tirgus dalībnieku uzskatāmas jau kopš 2005.gada 24.oktobra (abos uzņēmumos izšķiroša ietekme bija SIA "Bolnis").

Lietu KP ierosināja pēc pašiniciatīvas pēc olu tirgus uzraudzības laikā iegūtās informācijas.

Par līdzīgu pārkāpumu - aizliegtu informācijas apmaiņu - šie paši uzņēmumi, kā arī vēl astoņi citi vistu olu ražotāji tika sodīti jau 2004.gadā. Toreiz pārkāpums izpaudās, attiecīgajiem olu ražotājiem Latvijas Olu ražotāju asociācijas sapulcēs apmainoties ar informāciju, apspriežot vistu olu realizācijas cenu palielināšanu un rīkojoties atbilstoši asociācijas sapulcēs iegūtajai informācijai.

Saskaņoto darbību mērķis bija olu realizācijas cenu palielināšana un noturēšana vienā līmenī, likvidējot risku, kas nenovēršami rastos, ja katrs olu ražotājs cenu palielinātu atsevišķi. Rezultātā tirgus nevarēja pašregulēties, tika ietekmēta olu tirdzniecības sistēma, kā arī deformēts cenu līmenis, liekot patērētājiem pārmaksāt. Šis KP lēmums stājās spēkā pēc Augstākās tiesas Senāta 2008.gada 8.oktobra sprieduma.

Kā liecina LETA arhīvs, KP 2004.gadā pēc vairāk nekā gadu ilgas lietas izmeklēšanas ieguvusi pierādījumus un konstatējusi, ka starp Latvijas olu ražotājiem laika posmā no 2002.gada jūlija līdz 2003.gada aprīlim ir pastāvējusi karteļa vienošanās par vistu olu cenu noteikšanu, kas ir aizliegta saskaņā ar Konkurences likuma normām.

KP par konstatētajiem pārkāpumiem naudas sods piemērots 11 olu ražotājiem par 44 096 latiem.

LETA