Bērnu slimnīcas iepirkumu konkursā uzvar korupcijas skandālā iesaistīta firma
Sabiedrība
2010. gada 12. janvāris, 18:11

Bērnu slimnīcas iepirkumu konkursā uzvar korupcijas skandālā iesaistīta firma

Jauns.lv

Korupcijas skandālā iesaistītā Rīgas firma "Pamats" uzvarējusi teju 600 tūkstošus latu vērtā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas iepirkumā.

Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā šodien publicētais paziņojums par lēmuma pieņemšanu liecina, ka "Pamata" piedāvājums atzīts par piemērotāko no 11 konkursā saņemtajiem piedāvājumiem. Ar uzņēmumu iecerēts slēgt 583 249 latus vērtu līgumu par slimnīcas telpu rekonstrukciju.

Slimnīcas telpu rekonstrukcijas atklātam konkursam pieteicās 11 pretendenti, kurus izvērtēja iepirkumu komisija. Iepirkuma komisija piešķīrusi līguma slēgšanas tiesības pretendentam, kurš ir izturējis pretendentu atlasi, kura piedāvājums ir izturējis tehniskās atbilstības pārbaudi un finanšu piedāvājuma pārbaudi un kura piedāvājums ir saimnieciski visizdevīgākais.

Atbilstoši visām nolikuma prasībām par saimnieciski izdevīgāko tika noteikts firmas "Pamats" piedāvājums, kuram cita starpā bijusi arī zemākā cena, skaidro slimnīcā.

Šo uzņēmumu no dalības iepirkuma procedūrā neizslēdza, jo vērtēšanas laikā netika konstatēti Publisko iepirkumu likuma 39.panta pirmajā daļā noteiktie izslēgšanas gadījumi.

Jau ziņots, ka 9.novembrī tika izdots rīkojums par dienesta pārbaudi slimnīcā, pārbaudot visus 2009.gadā veiktos iepirkumus, kā arī atkārtoti pārbaudot 2008.gada iepirkumu dokumentāciju.

Divas Bērnu slimnīcas amatpersonas un trīs fiziskās personas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs tur aizdomās pēc septiņiem Krimināllikuma pantiem - dienesta pilnvaru pārsniegšana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, kukuļņemšana, kukuļdošana, komerciālā uzpirkšana, dokumentu viltošana un krāpšana.

Šajā lietā apcietināts slimnīcas valdes loceklis un ekonomikas direktors Arnis Kramzaks, slimnīcas saimnieciskais direktors Aivars Lisenko, SIA "Projektu vadības un attīstības birojs" pārstāvis Raitis Mūrnieks un SIA "Pamats" valdes loceklis Aleksandrs Kreicers. Piektajai aizturētajai personai - Kramzaka sievai - KNAB nav lūdzis piemērot apcietinājumu, un viņa ir atbrīvota.

Kā iepriekš ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga", naudas izkrāpšana no būvniecībai paredzētās naudas varēja pastāvēt tikai ar izplānotu un saskaņotu rīcību. Vispirms konkursā uzņēmējam bija jāuzvar ar lētāko cenu, pēc tam celtniecības tāme mākslīgi jāpalielina, lai starpību ieliktu savā kabatā. Lai to izdarītu, bija jāvilto dokumenti, ar viltu jāpārliecina iepirkuma komisijas locekļi, ka tās ir matemātiskās kļūdas, un jādod kukuļi, lai to neviens nepamanītu.

Lai shēma darbotos, bijis vajadzīgs savs būvnieks, kas bijusi "Rīgas firma Pamats", savs būvuzraugs - "Projektu vadības un attīstības birojs", kā arī savi cilvēki, kas to pasūta un piesedz slimnīcas valdē. Šīs personas šobrīd ir apcietinātas kā galvenās shēmā iesaistītās.

LETA/Foto:LETA