Sabiedrība
2010. gada 18. janvāris, 10:55

KNAB: Rīgas brīvostai nav tiesiska pamata ziedot Latvijas dalībai izstādei "World Expo"

Jauns.lv

Rīgas brīvostas pārvaldei nav tiesiska pamata ziedot finanšu līdzekļus, un jebkāds šīs pārvaldes līdzekļu izlietojums ir pieļaujams tikai atbilstoši tās apstiprinātajai tāmei, tērējot šos līdzekļus tikai ostas un tās infrastruktūras apsaimniekošanai un attīstīšanai, rīkojoties ar šiem līdzekļiem lietderīgi, tā uzskata Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), atbildot Ekonomikas ministrijai (EM) uz iesniegto lūgumu sniegt atzinumu par Rīgas brīvostas pārvaldes tiesībām piešķirt finanšu līdzekļus Latvijas dalības organizēšanai starptautiskajā izstādē "World Expo 2010".

Atbildes vēstulē birojs savas kompetences ietvaros sniedzis viedokli, norādot, ka tā kompetencē gan neietilpst atzinuma sniegšana par Rīgas brīvostas pārvaldes tiesībām piešķirt finanšu līdzekļus Latvijas dalības organizēšanai starptautiskajā izstādē "World Expo 2010", tomēr birojam ir savs viedoklis par šo jautājumu.

Kā aģentūrai LETA norādīja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, KNAB arī informē, ka Rīgas brīvostas pārvaldei ir saistošas likuma par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanu normas, kas aizliedz dāvināt vai ziedot finanšu līdzekļus un mantu, izņemot normatīvos aktos īpaši paredzētus gadījumus.

Savukārt saskaņā ar likumu par ostām Rīgas brīvostas pārvalde līdzekļus var izmantot tikai ostas un tās infrastruktūras apsaimniekošanai un attīstīšanai, kā arī likumā noteikto funkciju izpildei atbilstoši apstiprinātajai tāmei attiecīgajam gadam. Līdz ar to, lai izmantotu šos pārvaldes līdzekļus Latvijas dalības organizēšanai starptautiskajā izstādē, šādiem izdevumiem bija jābūt paredzētiem pārvaldes finanšu līdzekļu izlietojuma tāmē 2010.gadam.

Vienlaikus KNAB skaidro, ka likuma izpratnē jēdziens "attīstīšana" varētu ietvert ostu mārketinga, reklāmas un publicitātes aktivitātes, taču konkrētajā gadījumā birojs uzskata, ka Rīgas brīvostas pārvaldei ir nepieciešams saskaņā ar likumā noteikto pienākumu izvērtēt attiecīgā pasākuma finansēšanas lietderību, lai mērķis būtu sasniegts ar mazāko līdzekļu izlietojumu, jo patlaban KNAB rīcībā nav pietiekamas informācijas par naudas piesaisti, projekta realizāciju, noslēgtajiem līgumiem un plānotajiem darījumiem, lai izvērtētu pārvaldes tiesības piešķirt līdzekļus izstādei.

LETA jau ziņoja, ka jau pagājušās nedēļas nogalē Ķīnā, Šanhajā, uzsākti Latvijas paviljona būvniecības darbi starptautiskajai izstādei "World Expo 2010", biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Vineta Vilistere-Lāce.

SIA "Aerodium", ar ko LIAA ir noslēgusi līgumu par Latvijas paviljona un vertikālā vēja tuneļa būvniecību un uzturēšanu, veic nepieciešamās aktivitātes, lai paviljons tiktu nodots līdz izstādes organizatoru noteiktajam termiņam - 24.aprīlim.

Joprojām norit darbs pie finansējuma piesaistes no projekta līdzfinansētājiem - VAS "Latvijas Dzelzceļš", Ventspils un Rīgas brīvostām.

"Latvijas Dzelzceļš" ir veicis pirmo maksājumu LIAA 500 000 latu apmērā. Līgums ar Ventspils brīvostu atrodas saskaņošanas procesā, bet Rīgas brīvosta nav pieņēmusi pozitīvu lēmumu par finansējuma piešķiršanu. Saskaņā ar Ostu padomes sēdē nolemto EM vērsās KNAB ar lūgumu sniegt viedokli par Rīgas brīvostas finansējuma piešķiršanas likumību un atbilstību "Likuma par ostām" 12.panta normām.

"Likuma par ostām" 12.panta otrajā daļā noteikts, ka ostas pārvaldes rīcībā esošos finanšu līdzekļus var izmantot tikai ostas un tās infrastruktūras apsaimniekošanai un attīstīšanai.

LETA