Sabiedrība
2010. gada 21. janvāris, 09:07

Koalīcija un TP nevienojas par atbalstu Saeimas pilnvarojumam valdībai

Jauns.lv

Tautas partija (TP) ar pārējām koalīcijas partijām šodien nav panākusi vienošanos par lēmumprojektu par parlamenta pilnvarojuma valdībai aizņemties līdzekļus no starptautiskajiem aizdevējiem, žurnālistus šorīt informēja partijas "Jaunais laiks" (JL) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

"Mēs ceram, ka izpratne, ka ar valsti nedrīkst spēlēties, būs opozīcijai, ja tās nav pozīcijai," teica politiķe, paužot cerība, ka lēmumprojektu atbalstīs kāda no opozīcijas partijām.

Kā ziņots, TP Saeimas frakcija šodien neatbalstīs JL virzīto lēmumprojektu par parlamenta pilnvarojuma valdībai aizņemties līdzekļus no starptautiskajiem aizdevējiem, taču tā esot gatava jau šodien sēsties pie sarunu galda un izstrādāt visas koalīcijas partijas apmierinošu likumprojektu.

Kā žurnālistus informēja deputāts Vents Armands Krauklis (TP), partija uzstās, lai jaunajā likumprojektā būtu noteikts, ka sarunās ar aizdevējiem par nodokļu palielināšanu ir jāsaņem ikreizējs Saeimas akcepts. Tāpat ik reizi valdībai akcepts no parlamenta būtu jāprasa par solījumiem par strukturālām izmaiņām valsts pārvaldē un lēmumiem, kas saistīti ar valstij piederošām bankām.

"Mēs savu pozīciju nemainām un būsim principiāli," sacīja Krauklis.

Kā ziņots, Saeima šodien izskatīs lēmumprojektu par uzdevumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros.

Kā vakar pēc vairākkārtīgām sarunām teica JL Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, JL ir gatavs izstrādāt un atbalstīt likumu par finanšu līdzekļu aizņemšanos no starptautiskajiem aizdevējiem. Taču tas var notikt tikai pēc Saeimas lēmuma pieņemšanas par pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus.

Savukārt TP valdes loceklis Māris Kučinskis paziņoja, ka TP neatbalstīs sagatavoto lēmumprojektu. Viņš uzskata, ka JL paziņojumi, ka lēmumprojekts ir jāpieņem staigā, jo citādi nevarēs izmaksāt pensijas, ir demagoģija, jo pensiju izmaksai naudas pietiek. To esot apstiprinājis labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS). "Mēs neesam pret vienošanos, taču tai ir jābūt kvalitatīvai," uzsvēra Kučinskis.

Viņš arī norādīja, ka JL solījumi pēc lēmuma pieņemšanas atbalstīt likuma pieņemšanu nav kompromiss.

Lēmumprojektā paredzēts: lai turpinātu saņemt starptautiskā aizņēmuma programmas līdzekļus ar mērķi mazināt finansiālās un ekonomiskās krīzes radītās sekas, Saeima uzdod Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus no Starptautiskā Valūtas fonda un citiem starptautiskajiem aizdevējiem.

Pēc lēmumprojekta izskatīšanas paredzēts sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kurā finanšu ministrs Einārs Repše (JL) sniegs ziņojumu par līdzekļu izlietojumu un aizņemšanās nosacījumiem. Arī par šo ziņojumu būs nepieciešams Saeimas balsojums.

LETA jau ziņoja, ka ministrs deputātus informēs par valdības pozīciju, gatavojot Nodomu vēstules projektu Starptautiskajam Valūtas fondam un Papildu saprašanās memoranda projektu starp Eiropas Savienību un Latvijas Republiku.

Ziņojumā uzsvērts, ka līdz 2010.gada marta beigām, konsultējoties ar starptautiskajām organizācijām un Nacionālo trīspusējās sadarbības padomi, nepieciešams paplašināt amatu katalogu, iekļaujot tajā pašvaldību darbiniekus un nodrošinot, ka pašvaldību darbinieku atalgojums nepārsniedz valsts pārvaldes darbinieku atalgojuma augšējos limitus.

Kā ziņots, kopējā starptautiskā aizņēmuma programmas summa nedrīkst pārsniegt 7,5 miljardus eiro (5,26 miljardus latu). Lēmumprojektā paredzēts, ka aizņēmums izmantojams valsts budžeta deficīta finansēšanai, finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanai, valsts parāda refinansēšanai un valsts budžeta aizdevumiem.

Pilnvarojums nepieciešams, atsaucoties uz Satversmes tiesas spriedumu, kurā tika teikts, ka valdībai vajadzēja saņemt Saeimas atbalstu sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Lēmumprojektā nav minēts nekas par nodomu protokolu un saprašanās memorandu, jo tas ir valdības kompetencē.

Saeimā, izskatot lēmumprojektu un ziņojumu, būs debates, bet pēc tām balsojums par dokumentu pieņemšanu galīgajā lasījumā.

LETA jau ziņoja, ka Tieslietu ministrijas un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas atbalstīto lēmumprojektu atbalsta jaunveidojamā apvienībā "Vienotība" ietilpstošās partijas, kā arī Zaļo un zemnieku savienība, kurām bez TP ir 47 balsis.

Iepriekš opozīcijā esošā partija "Saskaņas centrs" (SC), LPP/LC un partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) solīja neatbalstīt ne lēmumprojektu, ne arī TP piedāvāto likumprojektu.

Kā iepriekš norādījusi Finanšu ministrija, gadījumā, ja Latvijas valdība nesaņems Saeimas mandātu Nodomu vēstules ar Starptautisko Valūtas fondu un Saprašanās memoranda ar Eiropas Kopienu parakstīšanai, tad sarunu raunds ar aizdevējiem būs jāsāk no jauna par visu sadarbības programmu.

Nesaņemot atbalstu no Saeimas, tiek apdraudēta Valsts kases likviditāte, brīdina Finanšu ministrija.

Valdībai nesaņemot atbalstu, lai slēgtu vienošanās ar aizdevējiem, jau šogad pirmajā ceturksnī Latvija var nesaņemt paredzētos 500 miljonus eiro (350 miljonus latu) no Eiropas Komisijas un 300 miljonus eiro (210 miljonus latu) no Starptautiskā Valūtas fonda. Tas savukārt apdraud Satversmes tiesas sprieduma nekavējošo izpildi, kas paredz izmaksāt pensijas pilnā apmērā un atmaksāt pensionāriem to pensijas daļu, kas ieturēta kopš 2009.gada 1.jūlija. Līdz šim tika panākta vienošanās, ka pensionāri pensijas pilnā apmērā varētu saņems jau februārī, bet ieturēto pensijas daļu atmaksās vienā maksājumā aprīlī, norāda ministrija.

LETA