Brīvdienu ceļvedis: septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 23. un 24. janvārī
Sabiedrība
2010. gada 22. janvāris, 22:01

Brīvdienu ceļvedis: septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 23. un 24. janvārī

Jauns.lv

Šajās brīvdienās izdejosim latviešu deju maratonu, celsim latgaliskus sniegavīrus, klausīsimies džezu, vētīsim krīzes antropoloģiskos aspektus.

Tāpat uzbudināsimies erotiskās mākslas izstādē un kopā ar Mitju līdzpārdzīvosim viņa mīlestību pret Katju. Savukārt tie, kuri ir tā patālāk no tēvzemes, adrenalīnu gūs spēlējot zolīti.

1. Romantisks džezs pilsētā, kur piedzimst vējš

Labs džezs sveču gaismā! Kas var būt vēl labāks laikā, kad aiz loga valda ziemas spelgoņa un negribas doties skatīties saulrietu jūras krastā, bet vēlme pēc romantikas ir nepārvarama? Liepājniekiem ir alternatīva.

Viņi sestdienas, 23. janvāra pievakarē var doties uz restorānu „Olive” Klaipēdas ielā 104a un baudīt populārākās klasiskā džeza kompozīcijas, kas radīs īpaši romantisku gaisotni jutekliskās saksafona skaņās. Džeza nakti pulksten 20.00 sāks radīt Liepājā pazīstami mūziķi – saksofonists Alex un pianists Jānis Strazds.

2. Mitjas mīlestība Rīgas spīķeros

Skarbākas romantikas gaisotni varēs izbaudīt rīdzinieki, kuri svētdienas, 24. janvāra vakarā pulksten 19.00 dosies uz Spīķeriem. Tur neatkarīgajā teātrī „Dirty Deal Teatro” notiks jaunā režisora Vladislava Nastavševa iestudētās lugas„Mitjas mīlestība” pirmizrāde. Izrāde tapusi pēc Ivana Buniņa tāda paša nosaukuma stāsta par kādas aktrises greizsirdīgo draugu, kurš tik ļoti pārdzīvo abu šķiršanos, ka savā izmisumā redz Katju visos sastaptajos cilvēkos. Puiša apsēstība noved pie vardarbīgām sekām...

Vai juteklīgi - kaislīgām ilgām ir identitāte, vai tas ir tikai instinkts, un tā projekcija uz otru personu ir tikai nejaušība? Telpa un scenogrāfiskie risinājumi kalpo kā līdzeklis, kas palīdz izprast jauniešu jūtas. Izrādes vide raksturo nevis fiziskus apstākļus, bet gan emocionālo stāvokli.

3. Latviešu dejas maratons

Savukārt valmierieši sestdien, 23. janvārī piedzīvos īstus deju svētkus, kurus var nodēvēt par latviešu deju maratonu. Sestdien pulksten 13.00 Valmieras Kultūras centrā sāksies 15. Jaunrades deju konkurss.

Skatītājiem būs iespēja redzēt 1300 dejotājus no visas Latvijas un salīdzināt 54 deju kolektīvu sniegumu. Blakus zināmiem un pazīstamiem Tautas deju ansambļiem „Dancis”, „Līgo”, „Teiksma”, „Rotaļa”, „Zalktis”, „Vektors”, „Liesma”, „Kalve”, un „Dziga” redzēsim arī deju kolektīvus no Suntažiem, Kārsavas, Salacgrīvas, Alūksnes, Saldus, Talsiem, Ogres, Ozolniekiem, Garkalnes, Tukuma, Mālpils, Jelgavas, Babītes, Dobeles un Ludzas.

Latviešu deju maratons ilgs vismaz sešas stundas.

4. Antropoloģiskā (ne)krīze

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā skatāma visnotaļ intriģējoša  fotoizstāde „(Ne)krīzē!: antropoloģijas vizualizācijas”, kuras autori ir Rīgas Stradiņa universitātes sociālantropoloģijas maģistrantūras studiju programmas studenti un pasniedzēji.

Izstādes autori risina vairākus stāstus vienlaicīgi: no vienas puses tas ir vēstījums par cilvēkiem visdažādākajās pasaules malās, no otras puses - šis fotostāsts ir par antropoloģisko pētījumu savdabīgajām un atšķirīgajām šķautnēm - sākot ar rituālu nozīmi cilvēku ikdienā, neformālās ekonomikas tendencēm pasaulē, vientulību lielpilsētas burzmā un beidzot ar kapu kultūru Latvijā.

Izstāde netieši uzdod jautājumu - vai tas, kas vienam šķiet krīze, citam nav vienkārši dzīve?

5. Ceļojums mākslas erotikā

Sestdien, 23. janvārī Rīgas mākslas galerija „Birkenfelds” uz veselu mēnesi nokļūs intīmajā erotikas pasaulē. Tur tiks atklāta erotikas tēmai veltīta izstāde „Jutekliskā dzīve”.

Apgalvo, ka erotika ir veids kā cilvēkiem izbēgt no garlaicības un padarīt savstarpējās attiecības interesantākas. Atkarībā no laikmeta, tautas un reliģijas, uzskati par erotiku un arī erotisko mākslā ir visai dažādi. Kur erotiku redz latvieši un par ko sajūsminās ķīniešu mākslinieki var apskatīt galerijā „Birkenfelds”.

Izstādes kolekcijā ir īpaši atlasīti vizuālās mākslas darbi ar erotisku saturu - fotogrāfijas, grafikas, gleznas un skulptūras no vairāk nekā 40 autoriem, aptverot laiku no 19. gadsimta līdz mūsu dienām.

6. Sniega svētki Līvānos

Ja nebaidāties no sniega un aukstuma, tad šīs brīvdienas būtu jāpavada Līvānos, jo tur pie Latgales mākslas un amatniecības centra jau piekto reizi norisināsies Sniega skulptūru plenērs, pulcējot bērnus un jauniešus, profesionālus māksliniekus un vienkārši radošas personības, kas no sniega kaudzēm veidos dažādas skulptūras. Tiks izveidots sniega skulptūru dārzs, kas būs apskatāms līdz pat pirmajam atkusnim.

7. Zolmaņi pulcējas Limerikā

Savukārt ja nav lustes doties ārā un apmeklēt kultūras pasākumus, bet vienkārši uzsist latviešu nacionālo spēlīti, tad tik sestdien, 23. janvārī līdz pulksten 9.00 jāpaspēj pie Īrijas letiņiem Limerikā (CIE Club, Carey’s Road), kur visi Zaļās salas latviešu zolmaņi pulcēsies uz 2010. gada Zoles turnīra pirmo kārtu.

Kā īpašs stimuls varētu kalpot tas, ka Zoles turnīrā ar naudas prēmijām un diplomiem tiks apbalvoti pirmo sešu vietu ieguvēji, kā arī tiks pasniegtas specbalvas.

Elmārs Barkāns