Sabiedrība
2010. gada 24. janvāris, 09:30

Ilvess Igaunijas medijiem pārmet parlamenta kritizēšanu

Jauns.lv

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess piektdien nosodīja kritiku, kuru Igaunijas parlamentam un citām valsts iestādēm velta Igaunijas mediji, nodēvējot to par draudiem demokrātijai.

Uzstājoties mediju konferencē Tallinā, prezidents norādīja, ka parlamenta izsmiešana Igaunijā kļuvusi tikpat populāra kā Eiropas Savienības (ES) izsmiešana Lielbritānijā.

"Dienu pēc dienas, nedēļu pēc nedēļas mēs dzirdam parlamentam veltītas lamas," savu neapmierinātību pauda Ilvess, gan nenosaucot vārdā nevienu konkrētu izdevumu.

Prezidents atzina, ka parlamentā patiešām ir deputāti, kuri "dīvainos veidos" izmanto savus kompensējamos izdevumus un kuru rīcība ir jādara zināma sabiedrībai.

"Taču anonīma nicinājuma vēršana pret parlamentu nav laba nedz demokrātijai un parlamentārismam, nedz pašam medijam," sacīja Ilvess.

Viņš arī atgādināja par kritiku, kuru mediji savulaik vērsa pret prezidentu un Valsts tiesas priekšsēdētāju, kad viņi stingri aizstāvēja viedokli, ka Igaunijas konstitūcija neļauj parlamentam samazināt konkrētā sasaukuma deputātu atalgojumu.

"Valsts tiesas priekšsēdētājam un prezidentam pārmeta konstitūcijas aizstāvēšanu," viņš norādīja, paužot bažas, ka šī iemesla dēļ nākamais prezidents vai Valsts tiesas, kas ir Igaunijas augstākā tiesa, priekšsēdētājs varētu izvēlēties popularitāti un cilvēku atzinību, nevis valsts pamatlikuma aizstāvību.

Ilvess sacīja, ka demokrātiskās institūcijas ir jāaizstāv, taču tas nenozīmē, ka tās nedrīkstētu kritizēt, ja tās pieļauj kļūdas.

Igaunijas Laikrakstu asociācijas rīkotajā konferencē tika apspriesta ekonomiskās krīzes ietekme uz plašsaziņas līdzekļu biznesu un demokrātiju.

BNS