Latvija likvidē militāros atašejus
Sabiedrība
2010. gada 29. janvāris, 08:14

Latvija likvidē militāros atašejus

Jauns.lv

Latvija ir atsaukusi veselu virkni militāro atašeju – arī no Maskavas. Kopš šī gada Aizsardzības ministrijas militāro atašeju korpusā ir tikai trīs ārvalstīs rezidējošie atašeji.

Militārie jeb aizsardzības atašeji atsaukti, lai taupītu līdzekļus, jo viena atašeja biroja uzturēšana ārvalstīs no Aizsardzības ministrijas budžeta prasa no 80 līdz 90 tūkstošiem latu gadā.

Pagājušā gada vidū nolēma likvidēt Latvijas militāro atašeju birojus Vācijā, Lielbritānijā, Francijā, Dānijā, Čehijā, kā arī Krievijā. Šobrīd Latvijas militārie atašeji rezidē tikai ASV, Gruzijā un Ukrainā. ASV mūsu valstij militārais atašejs vajadzīgs tādēļ, ka amerikāņi ir visciešākie mūsu militārie sabiedroties, bet Gruzijai un Ukrainai mēs palīdzam integrēties NATO virzienā.

Saprotams, ka Latvija militāros atašejus likvidē NATO dalībvalstīs, jo ar šīm valstīm mums ir cieša sadarbība bruņoto spēku līmenī, mums ir vienots NATO štābs un tamlīdzīgi.

Jautājums varētu rasties, kāpēc mūs esam likvidējuši atašeju Krievijā, jo Baltijas valstis mūždien ir satraukušās par krievu „militāro agresiju” un Latvijai tā kā nāktos analizēt lielās austrumu kamiņzemes militārās aktivitātes?

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta pārstāve Vineta  Kleine kasjauns.lv skaidroja: „Aizsardzības ministrija lēma par labu atašeja atsaukšanai no Maskavas, jo atašeja funkcijas bija izteikti reprezentatīvas, kuras ministrija vairs nevar atļauties uzturēt. Tāpat tika ņemts vērā, ka līdz šim starp Latvijas un Krievijas Aizsardzības ministrijām nepastāv divpusējā sadarbība aizsardzības jomā, bet ir notikušas tikai atsevišķas daudzpusējas starptautiskas aktivitātes. Nav notikušas un tuvākajā laikā netiek plānotas AM un NBS amatpersonu vizītes Krievijā, kuru organizēšana un dalība ir viena no atašeja galvenajam funkcijām. Politiskā līmenī Latvijas intereses turpina pārstāvēt Latvijas vēstniecība Maskavā.”

Kasjauns.lv arī uzzināja, ka pēdējā laikā Latvijas militāro atašeju Maskavā neesot īpaši „ņēmuši galvā”. Krievijas galvaspilsētā rezidē praktiski visu NATO dalībvalstu militārie atašeji un Kremlis labprātāk kontaktus uztur ar „lielo un spēcīgo valstu” pārstāvjiem, bet „sīkās” Latvijas atašejs tika atstāts tādā kā pabērna lomā.

Tomēr jāteic, ka Maskava nemaz tik vienaldzīga nebija pret Latvijas militāro atašeju. Kremļa kontrolētie masu informācijas līdzekļi ik pa brīdim publicēja rakstus, ka Latvijā darbojas trīs spiegu organizācijas – Satversmes aizsardzības birojs, Drošības policija un militārā pretizlūkošana, kuras galvenais boss katrā konkrētajā valstī ir aizsardzības atašejs.

Laikraksts „Moskovskije Novosti” („Masakvas Ziņas”) par Latvijas militārā atašeja biroju Krievijā savulaik rakstīja: „Šī dienesta iespējās ir vākt militāro informāciju Krievijas un Baltkrievijas pierobežas rajonos, operatīva atsevišķu operāciju koordinācija.”

Rīgā rezidē septiņu ārvalstu militārie atašeji – ASV, Vācijas, Norvēģijas, Itālijas, Polijas, Krievijas un Ķīnas.

Elmārs Barkāns