Latvija iekļūst ekstremālā tūrisma valstu TOPĀ
Sabiedrība
2010. gada 4. marts, 08:07

Latvija iekļūst ekstremālā tūrisma valstu TOPĀ

Jauns.lv

Sietlā (ASV) bāzētā Piedzīvojumu tūrisma asociācija Latviju ierindojusi 8. vietā - kā vispiemērotāko valsti, uz kurieni tūristiem jādodas meklēt vēl nebijušus un ekstremālus piedzīvojumus.

Piedzīvojuma tūrisma reitingā Latvija ierindojusies starp abām savām kaimiņvalstīm – Igaunija ir 4., bet Lietuva - 10. vietā.

Katru gadu Starptautiskā piedzīvojumu tūrisma asociācija izvērtē 192 pasaules valstu tūrisma industrijas piedāvājumus un publicē netradicionālajam tūrismam visdraudzīgākās valstis. Tiek sastādīti divi „laureātu saraksti” – labklājības valstu (28 valstis) un attīstības valstu (164 valstis) grupā.

Latvija atrodas otrajā grupā un starp 164 zemēm ierindojusies 8. vietā. Mums līdzās ir arī pārējās Baltijas valstis. Savukārt Krievija ierindojusies 24., bet Baltkrievija – 88. vietā.

Toties piedzīvojumu tūristiem visbīstamāk ir doties uz Puertoriko, Kaimanu salām, Džibuti, Irāku un Afganistānu. Vispatīkamāk netradicionālā tūrisma cienītājiem ir atpūsties šādās attīstības valstīs - Slovākijā, Izraēlā un Čehijā.

Savukārt starp labklājības valstīm piedzīvojumu meklētājus vislabprātāk uzņem Īslandē, Šveicē un Jaunzēlandē. Eiropas pundurvalstis Lihtenšteina, Andora un Monako piedzīvojumu meklētājiem gan neko dižu nevar piedāvāt.

Tās noslēdz piedzīvojumu tūrismam visdraudzīgāko labklājības valstu sarakstu.

Piedzīvojumu tūrisma asociācija, izveidojot tūrismam draudzīgo valstu topu, ņēma vērā drošības, infrastruktūras, dabas resursu aspektus, kultūras un vēstures pieminekļus skaitu, izklaides, veselības aizsardzības un citas iespējas.

Asociācijas gala ziņojumā gan nav minēts, kāpēc Latvija ierindota augstajā 8. vietā, bet varam pieņemt, ka tam par iemeslu ir vairāki unikāli tūrisma piedāvājumi, kā, piemēram, aerodiums, ekskursija Karostas cietumā Liepājā, gumijlējkšana no Gaujas tilta Siguldā, savdabīgās putnu vērošanas iespējas.

Toties par Igauniju ir mazliet izsmeļošāka informācija. Asociācijas ziņojumā rakstīts, ka Igaunija ievērību izpelnījusies ar savu neskarto dabu, mežiem, brīnišķīgo ainavu un attīstīto lauku tūrismu. Viss tas būtu attiecināms arī uz Latviju.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA