112
2010. gada 4. marts, 16:04

VID ostā atklāj vairāk nekā 10 miljonus viltotu "L&M" cigarešu kontrabandu no Ķīnas

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki šodien Rīgas Tirdzniecības ostas teritorijā kādā no Ķīnas sūtītā konteinerā, kurā pēc dokumentiem bija jābūt metāla durvju kravai, atraduši vairāk nekā 10 miljonus viltotu "L&M" markas kontrabandas cigarešu, aģentūru LETA informēja pārvaldes direktors Marjans Burijs.

Lai gan Muitas kriminālpārvaldes darbinieki joprojām turpina skaitīt aizturētās cigaretes, Burijs prognozēja, ka to daudzums, visticamāk, pārsniegs 10 miljonus, tādējādi tā ir lielākā kontrabandas cigarešu krava, ko šogad atraduši pārvaldes darbinieki. Iepriekšējais lielākais šī gada atradums bijusi kontrabandas krava ar 10 miljoniem "Jin Ling" markas cigarešu.

Šodien atklātā viltotu kontrabandas cigarešu krava no Ķīnas uz Latviju sūtīta caur Roterdamu. Norādot uz izmeklēšanas interesēm, Burijs nekonkretizēja kravas saņēmēju, kā arī nekomentēja to, kā krava izgājusi muitas kontroli Roterdamā.

Atverot kravu, kur pēc dokumentiem bijis jābūt metāla durvīm, un atrodot tajā cigaretes, kriminālpārvaldes darbiniekus pārsteidzis tas, ka "L&M" markas cigaretes bijušas ar daudzām pazīmēm, kas liecina, ka prece ir kontrafakta jeb viltota. Salīdzinot aizturētās cigaretes ar oriģinālu, viltojuma pazīmes gan esot skaidri redzamas.

Cigarešu paraugi tiks nodoti "Phillip Morris" pārstāvim Latvijā un, visticamāk, nedēļas laikā arī tiks saņemts atzinums par cigarešu viltojuma faktu, pieļāva Burijs.

Pārvaldes direktors pieļāva, ka cigaretes ne tikai sūtītas no Ķīnas, bet arī tajā ražotas, atgādinot, ka Ķīna ir lielākā kontrafaktu preču izcelsmes valsts.

Tā kā, visticamāk, tikušas viltotas ne tikai pašas cigaretes, bet arī Krievijas akcīzes nodokļa markas, Muitas kriminālpārvaldes speciālisti lēš, ka tās nav bijušas paredzētas realizācijai Krievijā, turklāt tajā šādas cigaretes realizēt neesot arī ekonomiski izdevīgi.

Burijs pieļāva, ka cigaretes paredzētas realizācijai "kā minimums Latvijā" vai arī citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī, jo, ja Latvijā vienas cigarešu paciņas vidējā cena svārstās līdz 2,7 eiro (1,9 latiem), tad tālāk ES teritorijā cena var sasniegt pat 7,8 eiro (5,48 latus) par paciņu, tādējādi nodrošinot kontrabandistiem arī lielāku peļņu.

Patlaban vēl nav pieņemts lēmums par kriminālprocesa sākšanu, taču tas tiks izdarīts tuvākajā laikā, sacīja Burijs, piebilstot, ka tad arī tiks konkretizēts arī likuma pants, pēc kura tas sākts.

Patlaban neviena persona šajā lietā nav aizturēta.

Norādot uz izmeklēšanas interesēm, Muitas kriminālpārvaldes vadītājs arī atturējās konkretizēt iespējamo lietā iesaistīto personu loku un to, vai ar šo gadījumu varētu būt saistīti Latvijas pilsoņi.

Burijs papildināja, ka Muitas kriminālpārvaldes aizturēto nelegālo cigarešu skaits līdz ar šīsdienas atklājumu sasniegs 27 miljonus vienību.

Minētais gadījums esot pirmais, kas šogad atklāts Rīgas Tirdzniecības ostā, sacīja Burijs. Pērn ostā neviena cigarešu kontrabandas krava neesot atklāta, taču 2008.gadā gan.

LETA

Tēmas