Krišnaītu jumts gandrīz nositis režisoru
Sabiedrība
2010. gada 12. martā, 13:02

Krišnaītu jumts gandrīz nositis režisoru

Jauns.lv

Režisors, kuršu ķoniņu pēctecis Ivars Tontegode pēc krišnaītu ēstuves apmeklējuma atteicies no smēķēšanas un alkohola — jo, iznākot no „Dzīvības ēdiena” Barona ielā viņam ar paziņu uzgāzās jumts.

Krišnaītu jumts gandrīz nositis režisoru...

Režisors Ivars Tontegode pēc neveiksmīgā gājiena uz krišnatītu ēstuvi atlabst slimnīcā un smeļas miljardiera Ričarda Brensona atziņas.
Režisors Ivars Tontegode pēc neveiksmīgā gājiena uz krišnatītu ēstuvi atlabst slimnīcā un smeļas miljardiera Ričarda Brensona atziņas.

„Pirms tam man tik veselīgs dzīvesveids nebija, bet slimnīcā nekas cits neatliek,” sarunā ar kasjauns.lv pasmaida Tontegode. Negadījuma dēļ ir ievērojami aizkavējusies viņa filmas „Sēņotāji” pabeigšana.

Kāja sadragāta, cietis skriemelis

Nelaime notika 21. februārī. Pazīstama Kultūras akadēmijas studente uzaicināja režisoru ieturēt pusdienas „Dzīvības ēdienā”, Starptautiskās Krišnas apziņas biedrības Rīgas draudzes namā. Uz jumtiņa virs durvīm bija sakrājies smags sniega blāķis, un brīdī, kad viņi nāca ārā, tas gāzās. „Uzkrita taisni virsū, labi, ka dzīvs paliku. Ļoti smagas traumas — augšstilbs sašķaidīts, no astoņiem gabaliem lika kopā, tagad man kājā ir metāls. Nošķelta ir daļa no muguras skriemeļa,” stāsta Tontegode. Viņa pavadonei laimējās tikt cauri ar smadzeņu satricinājumu un nobrāzumiem.

Krišnaīti esot sarunās pretimnākoši, apmaksā režisoram slimnīcas dienas naudu, taču tālāks konkrēts risinājums pagaidām nav rasts. Sniegt ārstniecisku palīdzību krišnaīti uz slimnīcu atsūtījuši reiki speciālistu — viņš vienreiz atnācis, bet tagad sazinās ar pacientu noteiktā laikā vakaros pa tālruni: „Ārstē no distances, piezvana un pieslēdzas man.”

Ar kruķiem uz Āfriku braukt riskanti

„Man uz pieciem mēnešiem zudušas darba spējas,” uzsver Tontegode. Ievērojami iekavējusies filmas „Sēņotāji” pabeigšana. Uzņemšana Latvijā šomēnes ir beigusies, bija atlikušas četras piefilmēšanas dienas Baltkrievijā, ziemas apstākļos, kas nu beigsies un vajadzēs filmēt vasarā. „Vēl ir mazliet jāfilmē Āfrikā, iespējams, Ēģiptē, bet uz turieni braukt ar kruķiem es baidītos,” atzīst režisors. Viņa draugi rēķina iespējamo sāpju naudu, kas varētu būt 5000 latu.

Optimistu Tontegode nezaudē: „Katram latvju vīrietim ir jānosit čūska, jāuzaudzina dēls un jāiestāda ozols. Es, kā kuršu pēctecis, gribētu vēl piemetināt, ka neskatoties ne uz ko, arī pilnībā jāuzņem vismaz viena filma un jāuzceļ māja — tāda, kas nekrīt citiem uz galvas.”

Studijas „Lokomotīve” filma „Sēņotāji” ir secīgs turpinājums īsmetrāžas filmai „Apsēstība”, kas rudenī tika godalgota kā labākā īsfilma Nacionālajā kino festivālā „Lielais Kristaps”. „Sēņotāju” galvenais varonis ir dēmonu apsēsts, darbība notiek mūsdienu agresīvajā kapitālismā. Varoni ir piebeigusi stresainā dzīve, mājās slima māte, darbā kolēģi, kuri viņu apsmej, priekšniece, kura vēlas viņu iegūt gan darbam, gan gultai. Vienīgais risinājums izrādās sēnes un halucināciju pilns ceļojums pretī drosmei ko mainīt. Sižets galveno varoni ienes notikumos, kuri no sākuma šķiet sīki un nenozīmīgi, bet filmas laikā tie kā sniega pika, kura ripo no kalna, aplīp līdz gandrīz mesiāniskai idejai un risinājumiem, kā rīkoties mūsdienu materiālajā un garīgajā krīzē. Lomās: Andrejs Možeiko, Sandra Zvīgule, Dace Eversa, Anete Saulīte, Kristians Kareļins, Mareks Balmanis.

Filmas „Sēņotāji” reklāmrullītis

Māris Puķītis