2010. gada 13. marts, 11:42

Dīvainā nedēļa ar Māri Zanderu

Jauns.lv

Ēķim atklātības lēkme

Viens no nedēļas pārsteigumiem bija LNT bosa Andreja Ēķa intervija krieviski iznākošā laikraksta „Telegraf” 12.marta numurā. To, ka telekompānija simpatizē vicemēram Šleseram, varēja nojaust, tomēr grūti bija iedomāties, ka Ēķis tik atklāti paziņos, ka viņš atbalsta LPP/LC līderi un tas atspoguļosies arī LNT pozīcijā. Līdzīgus siltus vārdus viņš veltījis arī „Saskaņas centram” un mazliet rezervētāku, tomēr atbalstu Tautas partijai. Var jau būt, ka pat labi – privātam medijam ir tiesības uz savām politiskajām simpātijām, un nu LNT ir tās atklāti paudušas.

Nedēļas lielākā intriga bija runas par to, ka politiskā PR speciālists Jurģis Liepnieks it kā veidošot priekšvēlēšanu kampaņu „Saskaņas centram”. Šai ziņai apstiprinājumu saņēmu gan politiskajās gan PR aprindās. Zināmā mērā nevar PR speciālistam neko pārmest, jo viņš strādā tam, kurš spēj samaksāt, tomēr nedaudz dīvaina sajūta ir, jo pirms pēdējām pašvaldību vēlēšanām runāja, ka Jurģis neliedzis savu padomu TB/LNNK.

Latvija māna sevi un aizdevējus?

Aizvadītajā nedēļā premjers atskaitījās par valdības veikumu gada laikā. Viena no bieži piesauktām tēmām: būtiski samazinājumi valsts pārvaldē – gan cilvēku skaita, gan algu ziņā. Tomēr zinoši ļaudis norāda uz šādu mīklu: ja „grieziens” patiešām būtu noticis pieteikto 25 – 30% apmērā, tad tam līdzvērtīgi vajadzētu parādīties iedzīvotāju ienākumu nodokļa iekasētajos apjomos. Nekā nebija – pēdējā informācija (februāris) liecina, ka ieņēmumi no IIN no plānotā atpaliek tikai par 6,7%. Versijas: vai nu būtiski labāk sācis strādāt VID, vai arī patiesībā samazinājumi nav notikuši.

„Zemniekos” briest dumpis

Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, 27.martā Jelgavā plānotājā Zemnieku savienības kongresā partijas ilggadējai vadībai Augusta Brigmaņa personā var nākties piekāpties apmēram 300 partijas biedru prasībai: a) distancēties no Aivara Lemberga, b) precīzāk definēt partijas politiku ekonomikas jautājumos, kas tiešām ir grūti saskatāma. Dumpinieku rindās esot vairāki pašvaldību (piemēram, Valkas) vadītāji un tie „zemnieki”, kas partijā stājās, ja tā var teikt, pārejot no Tautas frontes (piemēram, bijušais NRTP loceklis Aivars Berķis). Brigmaņa nometnē – esot tādi personāži kā bijušais ekonomikas ministrs Laimonis Strujevičs, dažādu valsts uzņēmumu padomju loceklis Kārlis Boldašēvics. Jelgavas mērs Andris Rāviņš pagaidām svārstoties.

Brigmaņa kungs dumpiniekiem esot piedāvājis pašiem izstāties no ZZS, bet saņēmis atteikumu un līdzvērtīgu piedāvājumu: pašam paiet malā.

Savukārt LPP/LC aprindās ir cilvēki, kuri ar interesi vērtē Šlesera pausto par t.s. uzņēmēju kustības veidošanos, jo uzskata, ka, ja tāda patiešām izveidojas (šobrīd publiski izskanējuši uzņēmēju Gunāra Ķirsona, Ulda Pumpura, Ata Sausnīša vārdi), tad Šlesers var nonākt viņam nepierastā situācijā, kad viņš vairs nav neapstrīdama „pirmā vijole”.

­Ironiski par Valdi un Andri

Par nedēļas citātiem esmu izvēlējies –

* kāda premjera līdzgaitnieka teikto par Dombrovski Sanitas Jembergas rakstā portālā “citadiena.lv” 11.martā:

“Viņš uzvedas kā cilvēks, kas nokļuvis kosmosa kuģī un atradis kloķi, kas ļauj izvairīties no asteroīdiem, un grib raustīt tikai to. Kad saka – rekur blakus superdators, kas dod daudz informācijas par to, kā to labāk izdarīt, saka, nečakarē smadzenes, asteroīds nāk”;

* un “Nordea” Latvijas filiāles vecākais ekonomists Andra Strazda teikto par A.Šķēles ekonomisko plānu: (“Diena”, 12.03.2010.):

„Fundamentāli jaunu lietu materiālā tikpat kā nav. Taču tas acīmredzot netraucē no šīs sapelējušās rupjmaizes taisīto maizes zupu tirgot kā neizsīkstoša spēka eliksīru.”

Māris Zanders/Foto: LETA

­­