Sabiedrība
2010. gada 16. marts, 18:26

Rūpnieki neprasīs samazināt PVN

Jauns.lv

Nesekosim tūrisma nozarei un nelūgsim samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN), jo tas nebūtu godīgi pret citām nozarēm, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina rūpniecības asociāciju pārstāvji.

"Mēs neprasīsim, jo no tā nav nekāda jēgas. Uz dzīvi ir jāskatās reāli un jāizvērtē savas iespējas. Valdība ir parakstījusi vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu, kas paredz, ka nodokļi netiks samazināti," skaidroja Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš.

Arī Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas prezidents Guntis Strazds uzsvēra, ka vieglās rūpniecības nozarei PVN samazinājums netiks lūgts, jo visām nozarēm ir jābūt vienādiem spēles noteikumiem.

"Teikt, ka PVN ir pārāk liels, tāpēc izdzīvošanai ir nepieciešams tā samazinājums, ir īstermiņa risinājums. PVN samazināšana neko nerisinās, jo katram pašam ir jādomā, kā izdzīvot un ko darīt, lai izdzīvotu," norāda Strazds.

Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācijas izpilddirektore Inese Cvetkova atzina, ka arī viņas pārstāvētā asociācija nelūgs PVN samazinājumu, un pauda pārliecību, ka rūpniecības nozarei, visticamāk, PVN samazinās līdz ar citām nozarēm.

Kā ziņots, valdību veidojošās partijas vakar koalīcijas partijas sēdē nolēma samazināt PVN tūrisma nozarei no 21% uz 10%. Jau tuvākajā laikā Saeima lems par grozījumu likumā par PVN izskatīšanu pirmajā lasījumā.

Grozījumi paredz samazināt PVN likmi viesnīcām un tūrisma mītnēm.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistiem sacīja, ka politiķiem jāapzinās, ka šāda likmes samazināšana var izraisīt sniega bumbas efektu un arī pārējās nozares var sākt prasīt atlaidi, taču politiķi vienojušies ievērot stingru disciplīnu un izdarīt izņēmumu tikai attiecībā uz tūrisma nozari.

LETA