Sabiedrība
2010. gada 2. aprīlis, 12:05

"Reuters": interesi par "Parex" iegādi izrāda "Morgan Stanley" un "Nordea"

Jauns.lv

Piedāvājumus iegādāties "Parex bankas" daļas izteikušas ASV investīciju banka "Morgan Stanley", kurai interesējot bankas "sliktā daļa", un "Nordea" banka, kas vēlētos pārņemt privātpersonu apkalpošanu, ceturtdien ziņo aģentūra "Reuters".

""Morgan Stanley & Co. International" ir iesniegusi nesaistošu piedāvājumu iegādāties daļu no "Parex bankas"," aģentūrai "Reuters" teikusi Privatizācijas aģentūras (PA) sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Frīdenšteina-Brīdiņa. Viņa sacījusi, ka piedāvājums nodots "Parex" pārdošanas konsultantam "Nomura International", taču atteikusies sniegt sīkāku informāciju.

Atsaucoties uz anonīmu personu, kas ir pazīstama ar piedāvājumu, "Reuters" vēsta, ka piedāvājumā ir iesaistīta arī banka "Nordea", kurai interesējot "Parex" klienti privātpersonas Baltijas valstīs, savukārt "Morgan Stanley" esot interese par "Parex" "sliktās daļas" pārvaldīšanu. "Reuters" nav izdevies iegūt "Morgan Stanley" komentāru, bet "Nordea" atteikusies komentēt šo informāciju.

Ar "Morgan Stanley" piedāvājumu pazīstamā persona aģentūrai "Reuters" sacījusi, ja "Morgan Stanley" piedāvājums tiktu pieņemts, valsts varētu atgūt 50% līdz 75% no "Parex bankā" iepludinātajiem līdzekļiem, tomēr valstij būtu jāsaglabā daļa akciju bankā.

Jau ziņots - bankas mājaslapā publicētajā informācijā par banku un tās restrukturizāciju teikts, ka investori izrāda interesi par "Parex banku" un ir saņemts salīdzinoši liels skaits potenciālo investoru piedāvājumu iegādāties kādu no bankas daļām. "Parex bankas" pārstāvji atzīmē, ka bankas akcionāri rūpīgi izvērtēs un apspriedīs jebkuru potenciālo investoru piedāvājumu paralēli uzsāktajam bankas aktīvu un pasīvu nodalīšanas procesam.

Ziņots arī, ka valdība 23.martā pieņēma lēmumu par "Parex bankas" restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Šo modeli atbilstoši Eiropas Komisijas noteiktajām vadlīnijām valdībai rekomendēja īstenot valdības piesaistītais starptautiskais finanšu konsultants "Nomura International plc", jo tam esot būtiskas priekšrocības attiecībā uz valsts noguldījumu atgūšanu un bankas klientu interesēm.

"Parex banka", kas tobrīd bija otrā lielākā Latvijas banka, 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība 2008.gada beigās nolēma banku pārņemt savā kontrolē. Patlaban bankas 77% akciju īpašniece ir Privatizācijas aģentūra, bet 20% "Parex bankas" akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai. Savukārt "Parex bankas" balsstiesīgo akciju proporcija ir attiecīgi 70,6% un 25% plus viena balsstiesīgā akcija.

BNS