Sabiedrība
2010. gada 4. aprīlis, 21:01

Noplūduši dati par kādas bankas klientu darījumiem

Jauns.lv

LNT raidījuma "Top 10" rīcībā nonākušas kādas Latvijas komercbankas kontu izdrukas par tās klientiem.

Pati banka situāciju nekomentē, bet Finanšu un kapitāla tirgus komisija norāda, ka datu noplūde no bankas ir nepieļaujama un varētu vērtēt pat iespēju apturēt bankas licenci.

Kā norādīja raidījums, ceturtdien savā pastkastītē atrastajās izdrukās uz aptuveni 50 lapām atrodama informācija par 22 bankas klientiem un viņu veiktajiem darījumiem laika posmā no pagājušā gada marta līdz pat šī gada marta vidum.

Fiziskajām personām dati minēti pat ar personas kodiem. Kāds advokātu uzņēmums norēķinās ar Latvijā labi zināmu uzņēmumu, tāpat redzams, kā vairāki tā sauktie ārzonas uzņēmumi ik dienu pārskaita miljonus eiro un dolāru uz Kipru, Panamu, Krieviju, Poliju un citām valstīm.

Kā tik konfidenciāla informācija varēja nonākt trešās personas rokās, pagaidām nav skaidrs. Iespējams, ir apieta bankas drošības sistēma vai arī šo informāciju ir noplūdinājis kāds bankas darbinieks, pieļāva raidījums.

"Top 10" kļuvis zināms, ka komercbanka par šo gadījumu, visticamāk, ir informēta jau marta vidū, taču faktu cenšas noklusēt, jo nevarot saprast, kādi tieši dati iegūti un kādā veidā.

Neatkarīgi no tā, kā dati iegūti, uzņēmumam būtu jāvēršas policijā. Klientu datu noplūde, kāda, visticamāk, notikusi, ir noziegums, atzīmēja raidījums. Ekonomikas policijā apliecināja, ka tā nevienu iesniegumu par šādu faktu nav saņēmusi.

Kā norāda raidījuma veidotāji, sazinoties ar bankas pārstāvjiem, nav radies iespaids, ka viņus šis fakts uztrauktu. Uz jautājumu, vai bankas vadība ir informēta par datu noplūdi, atbilde bija īsa un lakoniska: mums viss ir kārtībā. Komercbankas pārstāvji neizrādīja interesi par notiekošo, aicinot viņiem zvanīt pēc svētku brīvdienām, proti, otrdien, vai arī dokumentus atsūtīt pa pastu.

Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons raidījumam atzina, ka pirmo reizi dzird par šādu bankas datu noplūdes faktu. Savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisija pēc brīvdienām sola izskatīt šo gadījumu, jo datu noplūde no bankas ir nepieļaujama situācija. Šajā gadījumā var pat vērtēt to, vai bankai nav jāaptur licence.

LETA