Sabiedrība
2010. gada 5. aprīlis, 21:15

Zviedri saredz iespējas Latvijas izstrādātājiem ienākt mobilo aplikāciju tirgū

Jauns.lv

Zviedru mobilo telefonu aplikāciju pielāgošanas sistēmas izstrādātāji "Mosync" uzskata, ka viņu un līdzīgi rīki paver iespējas Latvijas un citu mazu valstu aplikāciju programmētājiem iziet pasaules tirgos, sarunā ar biznesa portālu "Nozare.lv" teica "Mosync" izpilddirektors Dusjants Patels.

Patels sacīja, ka "Mosync" bezmaksas aplikāciju attīstīšanas komplektu (software developer's kit - SDK) visintensīvāk lejuplādē tieši "no Austrumiem". "Nebūtu pārsteigts, ka to izdarījuši arī kādi izstrādātāji no Latvijas, lai gan konkrēti nevaru teikt," teica Patels.

Nozares pazinēji norāda, ka mobilo telefonu aplikāciju jeb "apps" tirgus aug ļoti strauji, ar "Apple" "iPhone" aplikāciju veikalu priekšgalā, taču mazas programmiņas (laika ziņas, biržas cenas, spēles) var izmantot uz simtiem dažādiem t.s. viedo mobilo telefonu modeļiem, kas ir spējīgi pieslēgties internetam. Arī Latvijā ir neliels skaits mobilo "apps" izstrādātāju, tostarp arī priekš "iPhone".

"Mosync" līdzdibinātājs Tomass Upgords raksturoja kompānijas bezmaksas piedāvājumu kā piemērotu "hobija-tipa" aplikāciju attīstītājiem, taču komerciāliem izstrādātājiem tiek piemērots izstrādes rīku atbalsts un konsultācijas par nomas maksu. Kā stāstīja Patels, uz rudens pusi "Mosync" iecerējis veidot mobilo aplikāciju veikalu pēc ieņēmumu dalīšanas ar izstrādātājiem principa.

Upgords skaidroja, ka gatavas aplikācijas kodu, kas rakstīts saskaņā ar "Mosync" SDK standartiem, var pārdesmit minūtēs adaptēt lietošanai uz līdz pat 800 dažādiem telefonu modeļiem un vairākām telefonu operāciju sistēmām. Parasti aplikācijas pielāgošana prasot vairākus mēnešus un lielus naudas resursus, tādēļ mazie izstrādātāji labi ja varēja uzrakstīt aplikāciju tikai vienai veida telefonam vai operāciju sistēmai.

Konkurentu kompānijai esot tikai daži - Francijas un Polijas firmas, sacīja Upgords.

"Mosync" dibināts 2004.gadā Stokholmā un līdz šim lielā mērā darbojies ar riska kapitāla (venture capital) finansējumu. Kā skaidroja Dusjants un Upgords, kompānija cer gūt nopietnus ieņēmumus no savas aplikāciju izstrādes platformas nomas versijas un gaidāmā aplikāciju veikala.

Sarunu ar "Mosync" vadītājiem var videobloga formātā noskatīties "www.nozare.lv'' sadaļā "Blogos".

LETA