Maizītis samulsis, tomēr gatavs vēlreiz kandidēt uz ģenerālprokurora amatu
Politika

Maizītis samulsis, tomēr gatavs vēlreiz kandidēt uz ģenerālprokurora amatu

Jauns.lv

Neskatoties uz uz šodienas Saeimas balsojumu, ģenerālprokurors Jānis Maizītis būtu gatavs vēlreiz kandidēt uz ģenerālprokurora amatu, ja vien viņu izvirzīs.

Maizītis samulsis, tomēr gatavs vēlreiz kandidēt u...
Saeima pretēji prognozētajam tomēr uz trešo termiņu neievēlēja amatā ģenerālprokuroru Jāni Maizīti.
Saeima pretēji prognozētajam tomēr uz trešo termiņu neievēlēja amatā ģenerālprokuroru Jāni Maizīti.

­

Saeimas balsojums, pēc Maizīša teiktā, esot apliecinājis, ka "tāda ir šā brīža valsts politika". Maizītis šodien ir visai mazrunīgs par Saeimas balsojumu, ar kuru viņš netika pārvēlēts amatā uz trešo pilnvaru termiņu. Viņš rīt arī nolēmis vienu dienu doties atvaļinājumā. Līdzšinējais Maizīša piecu gadu pilnvaru termiņš beidzas 11.maijā.

Saeimas balsojums bija aizklāts, tādēļ nav zināms precīzs balsu sadalījums, taču iepriekš atbalstu Maizītim solīja gandrīz visas Saeimā pārstāvētās partijas, izņemot Zaļo un zemnieku savienības un Latvijas pirmās partijas/"Latvijas ceļa" deputātus, kuriem bija brīvais balsojums.

Maizītis ir 49 gadus vecs. Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti viņš beidzis 1984.gadā.

Kopš 1994.gada Maizītis strādāja Cēsu rajona prokuratūrā par virsprokuroru. Pirms tam, 1991.-1994.gadā, viņš šajā pašā prokuratūrā strādāja par izmeklētāju.

2000.gada maijā Saeima pirmoreiz apstiprināja Maizīti ģenerālprokuratūras vadītāja amatā uz pieciem gadiem.

Šodien uz Saeimas sēdi bija ieradušies 94 deputāti, taču divi vēlēšanu biļeteni tika sabojāti, līdz ar to uzskatāms, ka balsojumā piedalījās 92 deputāti. Saeimas kuluāros runā, ka pret Maizīti būtu varējuši balsot Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un atsevišķi LPP/LC, Tautas partijas (TP) un "Saskaņas centra" (SC) frakciju deputāti.

Vēl brīdī, kad notika izšķirošais balsojums, partijas "Jaunais laiks" (JL) frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis aģentūrai LETA ar pārliecību pauda, ka Maizītis amatā tiks ievēlēts, tādēļ pēc notikušā balsojuma viņš bija ļoti izbrīnīts.

Pēc neoficiālas informācijas, šo pirmdien tikās arī opozīcijas koalīcija, kuru pārstāvēja TP priekšsēdētājs Andris Šķēle un SC Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, bet vēlāk TP valdes pārstāvji viesnīcā "Rīdzene" tikās ar LPP/LC priekšsēdētāju Aināru Šleseru.

Maizītis apmulsis par Saeimas lēmumu

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis pēc Saeimas balsojuma, ar kuru viņš netika pārvēlēts amatā uz trešo pilnvaru termiņu, sacīja, ka ir grūti to komentēt.

Maizītis vien pateicās tiem deputātiem, kuri viņu balsojumā atbalstīja.

Ģenerālprokurors atzīmēja, ka viņa pilnvaras ir līdz 11.maijam, un tagad viņš gatavos iestādi nodošanai nākamajam ģenerālprokuroram. "Svarīgi, lai 12.maijā mums būtu iecelts jauns ģenerālprokurors," piebilda Maizītis.

Lembergs: Man patiesi žēl, ka Maizīti nepārvēlēja

Ventspils mērs Aivars Lembergs aģentūrai LETA sacīja, ka viņam esot žēl, ka ģenerālprokurors Jānis Maizītis šodien netika pārvēlēts amatā uz trešo pilnvaru termiņu.

"Man ir patiesi žēl par tādu rezultātu. Maizītis pret mani virzīja trīs lietas - Grinberga lietu, amatpersonas deklarācijas lietu un spiegošanas lietu. Es cerēju, ka viņš būtu tāpat turpinājis.

Maizītis rūpējās par manu politisko imidžu," sacīja Lembergs.

LETA/Foto:LETA