Sabiedrība
2010. gada 25. aprīlis, 21:05

Kirgizstānas gāztā prezidenta dēls atkal ieradies Latvijā

Jauns.lv

Šonedēļ trešdienas vakarā ar savu privāto lidmašīnu Rīgā atkārtoti ieradies Kirgizstānas gāztā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva dēls Maksims Bakijevs, kurš Latviju bija pametis pagājušajā nedēļā, šodien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kopā ar viņu iespējams uz Latviju no Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas ieradusies gāztā prezidenta K.Bakijeva sieva Tatjana. Rīgā uzturas arī M.Bakijeva sieva un vairāki tuvākie līdzgaitnieki.

Viens no viņiem ir Kirgizstānas lielākās bankas vadītājs Mihails Nadels. Viņa "Āzijas universālajā bankā" it kā glabājusies gandrīz visa Kirgizstānas budžeta nauda, tajā skaitā sociālā fonda līdzekļi. Kirgizstānas opozīcija uzskata, ka caur banku Bakijevu ģimene un daudzi citi atmazgājuši naudu. Tā prezidenta dēls iespējams izkrāpis Krievijas pārskaitīto palīdzības maksājumu - 200 miljonus ASV dolāru, vēsta raidījums.

Jau ziņots, ka 16.aprīlī ziņu aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecināja, ka M.Bakijevs bija devies prom no Latvijas.

Viņa galamērķis nebija zināms, bet, visticamāk, M.Bakijevs devies Austrumu virzienā. M.Bakijeva tēvs, kurš parakstījis dokumentu par aiziešanu no valsts prezidenta amata, toreiz uzturējās Kazahstānas pilsētā Tarazā.

Rīgas lidostā biznesa portāls "Nozare.lv" uzzināja, ka Latvijas gaisa telpas slēgšana attiecas uz regulārajiem komerciālajiem reisiem, bet mazās lidmašīnas var lidot, ievērojot ierobežojumus, ko nosaka gaisa telpas kontrolieri.

Savukārt Civilās aviācijas aģentūrā "Nozare.lv" noskaidroja, ka pāris mazās lidmašīnas šodien no Rīgas ir devušās Austrumu virzienā, lidojot samērā zemu, bet viena ieradusies.

Kā ziņots, gāztā prezidenta dēla M.Bakijeva ierašanās Latvijā iepriekš tikusi saskaņota ar valsts institūcijām, tostarp ārlietu resoru.

Kirgizstānas pagaidu premjerministre Roza Otunbajeva iepriekš pat pieļāva iespēju, ka uz Latviju varētu doties arī pats atstādinātais prezidents, taču Latvijas amatpersonas paziņoja, ka šāds jautājums "nav dienaskārtībā".

M.Bakijevs ir Latvijas baņķiera Valērija Belokoņa partneris SIA "Maval aktīvi", kurā abiem pieder 50% daļu, un vienīgais īpašnieks SIA "Who is Who", kas agrāk piederēja Belokoņam. Viņš ir arī Belokoņa kontrolētās AS "Kimmels Rīga" padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Kā ziņots, Belokoņam piederošā "Manas bank" ir viena no Kirgizstānas bankām, pār kuru kontroli pārņēmusi pagaidu valdība. Plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka pagaidu valdība tā rīkojās, jo no bankas varētu būt aizplūduši gāztajam prezidentam pietuvinātu personu finanšu līdzekļi.

Jau ziņots, ka Ārlietu ministrija (ĀM) ir nosūtījusi notu Kirgizstānai, atgādinot nemieru pārņemtajai valstij par saistību ievērošanu ar Latviju attiecībā uz investīciju aizsardzību. Notā norādīts, ka Kirgizstānā darbojas vairāki Latvijas uzņēmumi, kuri nemieros guvuši materiālus zaudējumus. Latvija lūdz Kirgizstānu nodrošināt uzņēmēju investīciju aizsardzību, kā to paredz starpvalstu līgums. Tāpat tiek lūgts garantēt pilnīgu drošību Latvijas valstspiederīgajiem, kuri atrodas Kirgizstānā.

LETA