Moldova seko Baltijas piemēram un rēķina okupācija kaitējumu
Sabiedrība
2010. gada 26. aprīlis, 22:01

Moldova seko Baltijas piemēram un rēķina okupācija kaitējumu

Jauns.lv

Moldovas prezidenta Totalitārā komunistiskā režīma pētniecības komisija aprēķinājusi, ka Krievija Moldovai ir parādā 28 miljardus ASV dolāru par okupācijas laika noziegumiem.

Komunistiskā režīma pētniecības komisijas vadītājs Vjačeslavs Stevile presei paziņojis, ka PSRS okupācijas laikā Moldova ir cietusi vismaz 28 miljardus dolāru (14,67 miljardi latu)  lielus zaudējumus, kurus nāktos atmaksāt Krievijas Federācijai kā PSRS mantiniecei.

Stevile teic, ka lielāko kompensāciju krieviem nāktos maksāt par Staļina laikā deportētajiem moldāviem no Prutas upes rajona austrumdaļas. Stevile uzsver, ka moldāvu politiķiem ir jādara viss, lai Moldova no Krievijas saņemtu kompensāciju par okupācijas laikā nodarītajām zvērībām. Tas tikai būtu civilizēti, piebilda komunistiskā režīma pētnieks. Aprēķināts, ka par kompensācijās izmaksājamo naudu Moldova vismaz 85 gadus bez maksas varētu lietot Krievijas gāzi.

Baltijas valstis okupācijas zaudējumus vēl tikai rēķina

Tikmēr Baltijas valstis kavējas nosaukt konkrētu summu, cik lielus zaudējumus ir nodarījusi padomju okupācijas režīms. Jāteic, ka sausi aritmētiski aprēķini bieži vien pat nav iespējami.

Finansējuma trūkuma dēļ pērn tika likvidēta Ministru kabineta izveidotā komisija PSRS okupācijas režīma nodarīto zaudējumu aprēķināšanai, kura pirms pieciem gadiem solīja 2011. gadā nosaukt oficiālo „gala ciparu”, cik tad Krievijai nāktos maksāt par okupācijas laikā nodarītajiem postījumiem. Pirms četriem mēnešiem komisijas darbu pārņēma sabiedriska organizācija – Latvijas Okupācijas izpētes biedrība

Okupācijas sekas aprēķināt naudas izteiksme ir sarežģīti. Vēsturnieki to cenšas applēst pēc dažādām metodoloģijām. Tiek uzskatīts, ka Latvijā okupācijas zaudējumi ir no 20 līdz 200 miljardiem latu.

Lietuvā darbs pie šādas datu apkopošanas jau ir pabeigts. Lietuvieši uzskata, ka padomju okupācijas radītie zaudējumi mērāmi vismaz 800 miljardu ASV dolāru apmērā, no kuriem tikai 20 miljardus (10,48 miljardi latu) var dokumentāli pierādīt.  Lietuva no Krievijas arī pieprasījusi kompensāciju 20 miljardu apmērā.

Savukārt igauņi vispār nav centušies  okupācijas sekas aprēķināt naudas izteiksmē. Viņi publicējuši „Balto grāmatu”, kurā apkopoti igauņu pārdzīvojumi okupācijas laikā un aprakstīs „kā būtu, ja būtu”, tas ir – cik plaukstoša būtu Igaunija, ja tai pusgadsimtu nevajadzētu smakt zem „sarkanā zābaka”.

Elmārs Barkāns/Foto: Bulls Press