Sabiedrība
2010. gada 5. maijā, 16:45

Lubānas ezerā ūdens pārrāvis Kalnagala slūžas

Jauns.lv

Vakar pēcpusdienā Lubānas ezera ūdens pārrāvis Kalnagala slūžas - bojāts slūžu aizvara mehānisms un pašlaik ūdens izplūdis aptuveni 100 hektāru lielā teritorijā, aģentūrai LETA pastāstīja Madonas novada Barkavas pagasta pārvaldes vadītājs Staņislavs Smelters.

Lubānas ezerā ūdens pārrāvis Kalnagala slūžas...

Lubānas ezera ūdens savā ceļā skāris divus pagastus - Ošupes un Barkavas pagastu. Teritorijā applūdušas pļavas un sējumi. Kā raksturoja Smelters, "ūdens straume ir neiedomājama".

Kā stāstīja Madonas novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters (TP), situācija nav no patīkamākajām, taču pašlaik palīdzība iedzīvotājiem nav nepieciešama. Grūtāk būs tad, ja neizdosies novērst ūdens nekontrolēto izplūšanu lielā platībā. Jau pašlaik esošā situācija zemniekiem rada lielu stresu.

Pēc apmēram stundas pie slūžām notiks pirmais mēģinājums ūdens straumi apturēt. Slūžu konstrukcija ir 7,6 metrus plata un 4,5 metrus dziļa. Šajā vietā ar ceļamkrānu speciālisti mēģinās guldīt deviņus metrus garas dzelzsbetona konstrukcijas. Ja plānotais izdosies, blīvēšanai vēlāk tiks izmantoti arī smilšu maisi.

Dzelzsbetona konstrukciju ievietošanai nepieciešami jaudīgi ceļamkrāni, kurus Madonas novada apkārtnē atrast esot problemātiski. Pašlaik esot atrasti divi ceļamkrāni, kuri tiks iesaistīti darbos.

Kā stāstīja Ceļapīters, šajā pavasarī ūdens līmenis ezerā ir bijis liels. Tas saistīts gan ar dziļo sniegu, gan slūžu sistēmu, kas ezerā izveidota pagājušā gadsimta 80.gados, un līdz ar tās uzstādīšanu ūdens līmenis ezerā pacelts.

Pirms pāris gadiem slūžām gan bijusi rekonstrukcija, bet aizvara mehānisms toreiz nav rekonstruēts. Tagad tas pilnībā sabojāts.