Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Cik ilgi nīkuļos vēsturiskais Vidzemes tirgus?
Sabiedrība

Cik ilgi nīkuļos vēsturiskais Vidzemes tirgus?

Jauns.lv

Kādreiz lepnais un bagātais Vidzemes tirgus Rīgā pēdējos gados nīkuļo, aina ir skumīga. Taču patlaban top nolikums par investora piesaisti tirgus labiekārtošanai.

Cik ilgi nīkuļos vēsturiskais Vidzemes tirgus?...

­

Naudu iekasē, rēķinus nekārto

Patlaban par jaunāko, tirgus centrā esošo tirdzniecības paviljonu notiek tiesāšanās, un nav skaidrs kā šī lieta beigsies.

Tiesu darbu priekšvēsture īsumā ir šāda.

Vidzemes tirgus juridiski ietilpst Rīgas pašvaldības akciju sabiedrībā „Rīgas Centrāltirgus” (RCT).  Tirgus teritorijā uz ilgtermiņā iznomātas zemes atrodas divām privātpersonām Sintijai Černajai un Andrim Bernānam piederošs Tirdzniecības paviljons, kurā darbojas 44 tirdzniecības vietas. Tirdzniecības paviljonu līdz 2009.gada 1.decembrim uz Tirdzniecības paviljona īpašnieku pilnvarojuma pamata apsaimniekoja SIA „Hadsona nams” (pieder Uģim Černajam), kas saņēma nomas maksu no tirgotājiem, bet ilgstoši, laika posmā no 2008. gada rudens līdz 2009.gada 1.decembrim nenorēķinājās par zemes apakšnomu, elektroenerģiju, patērēto ūdeni un atkritumu izvešanu ar RPAS „Rīgas Centrāltirgus”, kā rezultātā SIA „Hadsona nams izveidoja parādu vairāku desmitu tūkstošu apmērā. Pamatparāda kopējā summa ir 57 158,72 lati, bet līgumsods turpina pieaugt”, preses paziņojumā marta beigās vēstīja RCT administrācija.

Pārtrauc komunālos pakalpojumus

2009.gada laikā RCT vairākkārt mēģināja vienoties ar SIA „Hadsona nams”, kā arī ar paviljona īpašniekiem par parāda samaksu, diemžēl, uzņēmums turpināja nepildīt ar līgumu uzņemtās saistības RCT, lai pārtrauktu zaudējumu palielināšanos, piedāvāja pārņemt SIA „Hadsona nams” lietošanā esošā Tirdzniecības paviljona apsaimniekošanu, taču priekšlikums tika noraidīts.

Rezultātā 2009.gada novembrī „Rīgas Centrāltirgus” izbeidza līgumus ar SIA „Hadsona nams” un Tirdzniecības paviljonam tika pārtraukta komunālo pakalpojumu piegāde.

Ievērojot „Rīgas Centrāltirgus” izrādīto pretimnākšanu (nodrošinot ūdens piegādi) paviljonā strādājošajiem uzņēmumiem, dodot tiem laiku, lai varētu pārcelties uz citām telpām uzņēmējdarbības turpināšanai, kā arī to, ka šobrīd norit darbs tiesvedības uzsākšanai pret SIA „Hadsona nams”, RCT nevar tiesiski atbalstīt esošo situāciju un to, ka paviljona apsaimniekotāji neveic savu saistību izpildi pret „Rīgas Centrāltirgu” neskatoties uz to, ka tie saņem no paviljonā strādājošajiem uzņēmumiem maksu par nomātajām tirdzniecības vietām paviljonā, uzsver tirgus pārstāvji.

Konfidenciāli

Kasjauns.lv RCT vadībai jautāja, kā atrisināsies paviljona jautājums? Un – kurš, kad un uz cik ilgu laiku iznomāja tirgus zemi iepriekš minētajām personām? Uz pēdējo jautājumu atbildi nesaņēmām, bet attiecībā uz tiesu lietām RCT mārketinga projektu vadītāja Gunta Poplovska atbildēja: „Attiecībā par tiesvedības gaitu pret „Hadsona nams” informējam, ka piesaistot zvērinātu advokātu biroju, ir veikta situācijas juridiskā izpēte un analīze, kā arī ir sagatavota RPAS „Rīgas Centrāltirgus” tiesvedības stratēģija šajā civiltiesiskajā strīdā. Ņemot vērā, ka tiesvedības stratēģijai, lai nodrošinātu sekmīgu tiesvedību, ir konfidenciāls raksturs līdz lietas iztiesāšanai, šobrīd nevaram sniegt detalizētāku informāciju par prasību saturu. Prasību sagatavošanu un RPAS „Rīgas Centrāltirgus” interešu pārstāvību tiesā nodrošinās zvērinātu advokātu birojs ar atbilstošu kvalifikāciju un pieredzi šādu strīdu risināšanā.”

Meklēs investoru

Patlaban Vidzemes tirgus ir bēdīgā stāvoklī, tāds noplucis un „laika zoba apgrauzts”. Viens no paviljoniem (pie Matīsa ielas), kur kādreiz tirgoja gaļu, maizi un konditorejas izstrādājumus, jau labu laiku slēgts.

Gunta Poplovska informēja, ka Vidzemes tirgū nekādi papildus remonta darbi patlaban nav paredzēti, izņemot ikdienas uzturēšanu. Bet tajā pat laikā tiek izstrādāts nolikums, lai tirgus labiekārtošanai piesaistītu investoru. Konkursu paredzēts izsludināt jau šī gada vasarā.

Savukārt tirgus atdzīvināšanai un ikdienības uzprišināšanai drīzumā plānots sarīkot zemnieku tirdziņus.

Guna Kārkliņa, autores foto

­­