Sabiedrība
2010. gada 15. maijs, 22:03

Zviedrijā uzbrūk latviešu izcelsmes karikatūrista Lāša Vilka mājai

Jauns.lv

Zviedrijā noticis uzbrukums musulmaņus ar Muhameda karikatūru saniknojušā latviešu izcelsmes zviedru karikatūrista Lāša Vilka mājai.

Vilks aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka piektdienas vakarā, kad viņš nav bijis mājās, nezināmi uzbrucēji izsituši logus viņa mājai Zviedrijas dienvidu mazpilsētā Nīneshamnsvagē, iemetuši ēkā stikla pudeles ar benzīnu, kuras saplīsušas, un mēģinājuši benzīnu aizdedzināt. Taču liesmas nodarījušas tikai nelielus bojājumus virtuvei un fasādei.

"Droši vien es tur vairs nevarēšu dzīvot," piebilda 63 gadus vecais Vilks.

Policija ierosinājusi lietu par dedzināšanu

Otrdien, kad Vilks lasīja lekciju Upsalas Universitātē, kāds vīrietis, kurš sēdēja pirmajā rindā, iesita karikatūristam pa galvu. Zālē arī bija vairāki cilvēki, kas skaļi protestēja pret Vilku.

Zviedrijas reģionālais laikraksts "Nerikes Allehanda" 2007.gadā publicēja Vilka satīrisko karikatūru, kurā redzams suns ar pravieša Muhameda galvu, kā ilustrāciju ievadrakstam par runas brīvības svarīgumu.

Šī karikatūra izprovocēja musulmaņu protestus Ērebrū pilsētā, kur tiek izdots šis laikraksts. Musulmaņu valstis Ēģipte, Irāna un Pakistāna pauda oficiālu protestu pret šo karikatūru.

Ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīts Irākas nemiernieku grupējums 2007.gadā izsludināja 100 000 ASV dolāru (aptuveni 50 000 latu) atlīdzību par Lāša Vilka nogalināšanu, solot papildus vēl 50 tūkstošus dolāru, ja Vilkam tiktu pārgriezta rīkle. Grupējums arī izsludinājis 50 000 ASV dolāru atlīdzību par "Nerikes Allehanda" galvenā redaktora Ulfa Johansona nogalināšanu.

Īrijā martā tika aizturēti septiņi musulmaņi aizdomās par Lāša Vilka slepkavības plānošanu.

Dažas stundas pēc septiņu aizdomās turēto aizturēšanas Īrijā ASV Tieslietu ministrija atslepenoja apsūdzības, kas izvirzītas amerikānietei Kolīnei Larouzai, kas tiek dēvēta arī par "Džihāda Džeinu" ("Jihad Jane"). Viņa apsūdzēta islāma teroristu vervēšanā Savienotajās Valstīs, Eiropā un Āzijā, kā arī kāda zviedra slepkavības plānošanā.

Neoficiāla informācija liecina, ka tieši Larouza bijusi Vilka slepkavības plānu iniciatore. Laikraksts "Irish Independent" šonedēļ ziņoja, ka viņa septembrī pavadījusi divas nedēļas Īrijā un ir redzēta kopā ar kādu pāri Korkā un Voterfordā, kā arī piekritusi noslepkavot kādu Zviedrijas iedzīvotāju.

Lielākie Zviedrijas laikraksti martā pārpublicēja Vilka zīmēto karikatūru, lai apliecinātu solidaritāti ar mākslinieku, dotu iespēju lasītājiem pašiem iepazīties ar šo pretrunīgi vērtēto mākslas darbu un aizstāvētu vārda brīvību, kas arvien vairāk tiek apdraudēta.

BNS