Par darba tiesību pārkāpumiem "Lido" jāsamaksā 750 latu sods
Sabiedrība
2010. gada 17. maijs, 10:49

Par darba tiesību pārkāpumiem "Lido" jāsamaksā 750 latu sods

Jauns.lv

Veicot pārbaudi firmā pēc "Lido" īpašnieka Gunāra Ķirsona personīgās apsardzes darbinieku sūdzības, apstiprinājās ziņas par darba likumdošanas pārkāpumiem.

­­

Izrādījās, ka atvaļinājuma nauda darbiniekiem netiek izmaksāta dienu pirms atvaļinājuma, kā tas noteikts Darba likumā, darbiniekiem ilgstoši netiek piešķirts ikgadējais atvaļinājums, kā arī uzņēmumā netiek veikta precīza darba laika uzskaite. Tāpat tikuši konstatēti citi pārkāpumi.

Valsts darba inspekcija konstatējusi pārkāpumus SIA "Lido" un piemērojusi uzņēmumam sodu 750 latu apmērā. Tas ir maksimālais naudas sods. Turklāt darba devēja pienākums ir konstatētos pārkāpumus novērst.

Jau ziņots, ka aprīļa sākumā divi no pieciem Ķirsona apsargiem - viens esošais, otrs bijušais darbinieks - bija ieradušies "Nekā personīga" redakcijā, lai stāstītu par likumpārkāpumiem, kas notiekot uzņēmumā.

Arī Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Valsts darba inspekcija (VDI) apstiprināja, ka ir saņemtas sūdzības par "Lido" darbinieku apmaksas un nodarbinātības pārkāpumiem.

Apsardzes darbinieki raidījumam sūdzējušies par to, ka daļu nopelnītā saņēma aploksnēs, kā arī par darba apstākļiem.

Kā ziņoja raidījums, strādājot Ķirsona privātmājas apsardzē, darbs bijis diennakts režīmā, sākumā viņi strādājuši piecatā, bet divi darbinieki aizgājuši un pienākumi sadalīti uz atlikušajiem. Tās bijušas ļoti garas stundas, pat pa pusotrai diennaktij, atvaļinājums vienmēr atteikts, un pat tad, ja kāds saslimis, arī bijis jānāk uz darbu. Strādāšanas apstākļi bijuši nožēlojami. Sarga būdiņā nav bijis tualetes, bet izmantot Ķirsona mājas un darbnīcas labierīcības saimnieks neesot ļāvis.

VID neatklāj, cik bieži un cik daudz sūdzību saņemts tieši par "Lido". Savukārt Darba inspekcijā saka, ka pie viņiem vērsušies daži cilvēki, kas nav daudz tik lielam uzņēmumam kā "Lido", kur strādā vairāk par tūkstoti darbinieku.

LETA/foto:LETA

­­