Sabiedrība
2010. gada 23. maijs, 20:06

Pie PVN izkrāpšanas shēmā iesaistītas VID amatpersonas atrasti zelta stieņi

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija nākusi uz pēdām VID amatpersonām, kuras ilgstoši izspiedušas naudu no uzņēmējiem par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksas izkārtošanu, turklāt pie kāda no darbiniekiem izmeklētāji atraduši zeltu 100 000 latu vērtībā, ko uzskata par nelikumīgi iegūtu.

Augsta līmeņa VID amatpersonas gadiem ilgi esot īstenojušas PVN izkrāpšanas shēmu, par to saņemot kukuļus no uzņēmumiem, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga". Pēdējais tāds gadījums noticis vēl šogad - šie ierēdņi izkrāpt 120 000 latu kā pārmaksātu pievienotās vērtības nodokli palīdzējuši nekustamo īpašumu uzņēmumam SIA "Eiromāja 3", kas nodarbojas ar ēku remontēšanu un apsaimniekošanu. Uzņēmums daļēji pieder Inārai Grāvītei.

Grāvītei pieder uzņēmumu grupa, kuras nosaukumā ir "Eiromāja". Viena šāda uzņēmuma zaudējumi pērn ir 7 miljoni latu. Taču tas netraucēja Grāvītei īsi pirms pašvaldību vēlēšanām pērn partijai LPP/LC ziedot 10 000 latu.

Uzņēmuma advokāts, bijušais Finanšu policijas darbinieks Ivars Mileika apgalvoja, ka PVN atmaksa uzņēmumam pienākusies un nekādas nelikumības pieļautas neesot. Tomēr pēc Finanšu policijas ziņām kāds ar "Eiromāja 3" saistīts cilvēks devis kukuli VID Rīgas reģionālās iestādes Analīzes pārvaldes priekšnieka vietniekam Edgaram Strodam, lai Strods nokārtotu firmas iespējas saņemt pievienotās vērības nodokļa pārmaksu 120 000 latu apmērā, kas uzņēmumam nepienācās. Kukuli Strods pieņēmis ar cita VID darbinieka Jāņa Nīderšneidera starpniecību. Izmeklētāji kādā bankas glabātuvē atraduši Strodam piederošu zeltu - vairākus kilogramus stieņos un monētās.

"Es neesmu saņēmis pilnvarojumu no izmeklētājiem runāt par konkrētām personām, bet varu apliecināt, ka vienai no VID amatpersonām, kurai piemērots apcietinājums, kratīšanas laikā ir atrasts ievērojams daudzums zeltlietu, kuras ir arī arestētas un kopējā vērtība pārsniedz 100 000 latu," sacījis VID Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Čerņeckis.

Finanšu policija šobrīd pārbauda, vai Strods saņemtajā kukulī nav dalījies ar savu priekšnieku. Pagājušajā nedēļā tiesa Strodu apcietināja. Kukuļošanas starpnieks sākotnēji apcietināts, bet pēc liecību sniegšanas atbrīvots.

"Bija arī aizdomas par vairākām VID amatpersonām, kuras, iespējams, ir iesaistītas un divām personām arī tika piemērots aizdomās turamā statuss. Jāatzīmē, ka tiek vērtēta arī citu VID amatpersonu iesaiste un līdzdalība kukuļa izspiešanas gadījumā," sacīja Čerņeckis.

"Eiromāja 3" neesot vienīgais uzņēmums, kuram iepriekšminētais grupējums palīdzējis tikt pie nelikumīgas valsts naudas. Šī gada sākumā kādai firmai izdevās izkrāpt vēl 85 000 latu. Finanšu policisti pieļauj, ka VID izmeklēšanu kavējuši un noziedzniekiem nopludinājuši informāciju. VID amatpersonas Stroda kukuļu izspiešanas grupējumā darbojušies arī auditori un juristi.

"Ja uzņēmējiem ir likumīgas PVN pārmaksas, tad nevajadzētu izmantot vai vērsties kaut kādus iespējamos kontaktus vai sakarus vai pakļauties kaut kādam vilinājumam, ja, vai norādījumam vai spiedienam, ka pie kaut kādas samaksātas summas būs iespējams saņemt ātrāk vai vispār saņemt savu likumīgo PVN atmaksu. Ja uzņēmējs godīgi strādā un viņam šī te pievienotās vērtības nodokļa atmaksa pārmaksa pienākas, tad viņam nav nevienam nekas papildus jāmaksā," uzsvēris Čerņeckis.

LETA