2018. gadā Latvijas izglītības sistēma radikāli mainīsies. VIDEO
Sabiedrība

2018. gadā Latvijas izglītības sistēma radikāli mainīsies. VIDEO

Kasjauns.lv

Pēdējo gadu laikā daudzi Latvijas iedzīvotāji izvēlas doties darba meklējumos ārpus Latvijas robežām. Maldīgs ir fakts, ka to dara tikai zemu izglītību ieguvušie. Pēdējo gadu tendences rāda, ka cilvēki ar augstāko izglītību izvēlas darbu ārzemēs, jo valsts darba tirgus nespēj piedāvāt konkurētspējīgu atalgojumu, vai vēl sliktāk, darbu specialitātē nav iespējams iegūt vispār.

2018. gadā Latvijas izglītības sistēma radikāli ma...

Vienlaikus, uzņēmēji sūdzas, ka ir nepietiekams skaits cilvēku, kas labprāt strādātu zemākas kvalifikācijas darbus. Rodas jautājums, kāpēc valsts ražo tik daudz augstas kvalifikācijas speciālistus, ja nespēj piedāvāt tiem atbilstošu darbu, bet, vienlaikus, nemudina jauniešus pēc vidusskolas beigšanas apgūt profesionālo izglītību, jo darba tirgus šobrīd pieprasa cilvēkus, kas būtu gatavi strādāt.

RīgaTV 24 raidījumā „Pilsētas Pulss“ Izglītības un Zinātnes ministrijas pārstāvis Andis Geižāns paudis pārliecību, ka sākot ar 2018. gadu visās Latvijas skolās tiks ieviesta kardināli atšķirīga mācību programma, kas stāsies tradicionālās „iekalšanas“ vietā. Proti, pēc jaunajiem standartiem jaunieši tiks mudināti radoši pieet  risinājumiem, analizēt informāciju un kritiski to vērtēt. Geižāns min: „Plānots, ka reformas sākotnēji tiks ieviestas pamatskolas klasēs.“ Šīs izmaiņas skars ne vien skolniekus, bet arī skolotājus, jo tradicionālā mācību viela tiks aizstāta ar alternatīvām izziņas metodēm un progresīvi uzlabotu, mūsdienu sabiedrībai atbilstošu informāciju, lai izglītojamie spētu pieņemt sociālus, politiskus un arī finansiālus lēmumus, kuri būtu balstīti uz kritiskas analīzes apsvērumiem.

Jau ilgu laiku tiek mēļots, ka izglītibas sitēma ir novecojusi un ir neatbilstoša mūsdienu pasaules standartiem. Bieži tiek piesauktas skandināvu valstis, piemēram, Somija, kurā eksmerimentālā kārtā šobrīd izglītības metodes būtiski atšķiras no visa, pie kā esam pieraduši. Un, raugi, apmācāmo rezultāti ir spīdoši. Vai Latvijā šādām pārmaiņām ir gatava izglītības politika un arī sabiedrība?

Kasjauns.lv/Video: TV24