Briti satraucas par Latvijas austrumu robežu
Sabiedrība
2010. gada 26. maijs, 08:26

Briti satraucas par Latvijas austrumu robežu

Jauns.lv

BBC žurnālists stāsta, cik vienkārši ir pārbēgt no Krievijas uz Latviju, ja tuvumā nav neviena robežsarga.

Britu raidsabiedrība BBC pārraidījusi sižetu, kurā stāsta par Latvijas – Krievijas robežu un to, ka šī robeža kļuvusi par galveno tranzītceļu nelegālajiem imigrantiem uz ES.

Sižetā žurnālists iet gar uzarto robežu un stāsta, cik vienkārši ir pārbēgt no Krievijas uz Latviju, ja tuvumā nav neviena robežsarga, kā arī nav uzslieta ne sēta, par dzeloņdrātīm nerunājot.

Latvijas – Krievijas robežas kopgarums ir vairāk nekā 270 kilometri un pērn uz tās notverti vairāk nekā 600 robežpārkāpēji, kuri galvenokārt ir nevis politiskie, bet gan ekonomiskie bēgļi. Viņi no austrumiem cenšas nokļūt pārtikušajās Eiropas Savienības valstīs, pārsvarā Skandināvijā vai Vācijā. Latvijā ir tikai kā starpposms ceļā uz „apsolīto zemi”.

BBC intervē arī kādu Afganistānas bēgli Ishaku, kurš, bēgot no talibiem, nu ir nonācis patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā „Mucenieki”. Viņš stāsta, ka cilvēku kontrabandistiem samaksājis 5500 ASV dolārus (Ls 3140), lai nokļūtu Maskavā. Pēc tam viņš nogādāts pie Latvijas robežas. Ishakam ziemas laikā vajadzēja brist septiņus kilometrus pa sniega kupenām, lai nokļūtu ES teritorijā.

BBC sižets par Latvijas – Krievijas robežu (krievu valodā):

Elmārs Barkāns/Foto:LETA