Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 29. un 30. maijā
Sabiedrība
2010. gada 28. maijs, 22:00

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 29. un 30. maijā

Jauns.lv

Šajās brīvdienās kopā ar blondīnēm dosimies parādē pa Vecrīgas laukumiem, kausimies īstā viduslaiku stilā Cēsu ordeņa pils mūros, bet Ventspilī domāsim par ūdens problēmām.

­

Tāpat arī izbaudīsim saksofona skaņas Rīgas Latviešu biedrībā, jauniešu koru sadziedāšanos Dzintaru koncertzālē, bet Augšdaugavā - Slutišķu sādžā klausīsimies latgaliskajās melodijās. Toties Siguldā apjautīsim, kas ir švāģermūzika.

1. Rīga blondīņu varā

Sestdien, 29. maijā Vecrīgā notiks visnotaļ atraktīvs un jautrs pasākums – pasaule vērienīgākā blondīņu parāde, ko rīko Latvijas Blondīņu asociācija.

Pulksten 14.00 blondīnes pulcēsies Rātslaukumā, lai jau pulksten 14.30 varētu doties parādē no Rātslaukuma uz Doma laukumu. Pulksten 15.00 Doma laukumā sāksies „blondais šovs” – vispirms notiks „Go Blonde” festivāla atklāšana, bet pēc tam Blondo Dīvu koncerts un kopīgais masu priekšnesums.

Latvijas Blondīņu asociācijas prezidente Marika Ģederte teic: „Latvijas blondīnes ir unikāls zīmols. Ar pagājušā gada parādes, šī gada festivāla un nākamgad plānotā karnevāla palīdzību mēs varam sniegt būtisku pienesumu Latvijas tūrisma nozarei. Drīzumā „Go Blonde” būs tikpat nozīmīgs projekts kā Brazīlijas vai Itālijas karnevāls, uz kuru dodas tūkstošiem tūristu.”

Pērn Rīgā notikusī blondīņu parāde guva plašu pasaules mediju uzmanību, palīdzot Latvijai nokļūt vadošajos ziņu kanālos ar pozitīvu vēstījumu – „Latvija ir atradusi veidu, kā cīnīties ar krīzi”.

Jāpiebilst, ka blondīņu parādei īpašu šarmu piedos arī egle, kura kopā ar meitenēm svinēs 500. gadadienu kopš tā pirmo reizi pasaulē izpušķota Ziemassvētkos – Rīgas Rātslaukumā. Kā tas viss izskatīsies, redzēsim Doma laukumā.

2. Jauniešu kori sadziedas Jūrmalā

Svētdienas pievakarē, kad visa diena jau būs pavadīta pludmalē, jauks nedēļas nogales akcents izskanēs 30. maijā Dzintaru koncertzālē. Tur 30. maijā pulksten 18.00 notiks nu jau sestais ikgadējais Jauniešu koru populārās mūzikas liekoncerts „Dziedam Jūrmalā!” ar profesionālu džeza mākslinieku un solistu piedalīšanos.

Šogad koncertā piedalīsies solisti Ieva Kerēvica un Andris Ērglis, jauniešu kori no Jūrmalas, Jelgavas, Rīgas, Valmieras, Ventspils un Rēzeknes, kā arī vokālās džeza grupas „Assembly Singers” (Rīga) un „Pozitīvs” (Valmiera). Muzikālo pavadījumu izpildīs džeza grupa „Riga Groove Electro” un koncerta īpašie viesi - instrumentālā grupa „Hansa kvartets” no Upsalas (Zviedrija).

Programmā dzirdēsim latviešu un pasaules komponistu populārās mūzikas skaņdarbus – H. Zariņa, U. Marhileviča, R. Paula, kā arī Dž. Veisa, R. Hendersona, Dž. Lenona, L. Vēbera, D. Elingtona un citu autoru melodijas, dziesmas no grupu „ABBA” un „Queen” repertuāra.

„Dziedam Jūrmalā!” nav koru kari, tā nav sacensība, bet gan harmoniska kopā sadziedāšana. Iedomājieties, kā kopkorī var skanēt vairāk kā 300 jauniešu balsis, lielisko Kerēvicas un Ērgļa solo un džeza mūziķu dzīvais pavadījums, populāras melodijas izpildot! Tas būs skaists muzikāls piedzīvojums, kura māksliniecisko kvalitāti apliecināja jau iepriekšējo gadu koncerti.

3. Viduslaiki Cēsu pils parkā

Sestdien un svētdien, 29. un 30.maijā Cēsīs norisināsies Livonijas svētki „Wendene 1378”.

Svētku apmeklētājiem būs iespēja nosūtīt vēstules no viduslaikiem, Cēsu slavenākā akmeņkaļa Matiasa Jansona vadībā iemācīties izkalt lodi akmens metamajai mašīnai, izzināt viduslaiku pils vešerienes amata prasmes, klātbūtnē vērot Cēsu patroneses Svētās Katrīnas koka tēla veidošanas procesu, ietērpties viduslaiku bruņās un, protams, iesaistīties dažādās fiziskajās aktivitātēs.

Svētku ietvaros norisinās divkaujas smagi bruņotiem cīnītājiem, pie tam, tuvinoties vēsturisko cīņas sacensību garam, cīnītāji varēs brīvi izvēlēties divkaujas ieročus.

Vizuāli krāšņas un īpaši dinamiskas solās būt kaujas uz pils tilta - savulaik ļoti populārs viduslaiku bruņniecības izklaides veids. Savukārt lokšaušanas un kaujas spēļu sacensībās piedalīties var visi Livonijas ļaudis un viesi.

Pirmajā svētku dienā Livonijas vīri tiks aicināti iesaistīties viduslaiku akmens metamās mašīnas salikšanā un uzstādīšanā, kā arī mērķa - akmens krāvuma sienas fragmenta izbūvē. Darbus vadīs Livonijas kara darbos rūdīti vīri. Savukārt svētdien kopīgiem spēkiem akmens metamā mašīna tiks novietota kaujas pozīcijā, un sagatavota kaujai. Mašīnas apkalpes grupas tiks formētas no svētku apmeklētāju vidus. Svētku militāro norišu vainagojums plānots kā viduslaiku lauka kaujas imitācija, kā arī akmens krāvuma sienas graušana ar akmens metamās mašīnas palīdzību.

Abas svētku dienas apmeklētājus gaidīs skanīgākā Livonijas mūzika. Kā īpašais muzikālais svētku notikums gaidāms dūdu un bungu mūzikas grupas „Auļi” koncerts ordeņa pils dārzā.

Sīkāk ar Livonijas svētku programmu var iepazīties internetā: www.cesis.lv.

4. Svētki „Vidzemes Šveicē”

Par to, ka sākusies vasaras sezona, Latvijā visuzskatāmāk liecina praktiski vai visu Latvijas pilsētu un pagastu svētki, kuri ilgst no pirmajiem siltās saules stariem līdz pat pirmajām salnām.

Tagad nu ir īstais laiks sākt uz nebēdu kulturāli izceļot tēvuzemes stūru stūrus, jo jebkurā Latvijas vietā atradīsim arī kaut ko savai „sirdij un dvēselei”. Šajās brīvdienās droši varam doties uz „Vidzemes Šveici”.

Siguldā notiek gadskārtējie Pilsētas svētki. Sestdien, 29. maijā pulksten 23.00 Siguldas pilsdrupu estrādē notiks nu jau otrais pasaulē vienīgais Švāģer’mūzikas festivāls, kurā piedalīsies „Labvēlīgais tips”, „Ufo grupa”, „Karakums” un „2 Old Babes”. Savukārt svētdien, 30. maijā no pulksten 12.00 līdz 17.00 pilsētas svētku laukumā norisināsies alternatīvā brīvā laika pavadīšanas programma „Citādā Sigulda” – sabiedrībā pazīstamu cilvēku mantu izsole, grafiti konkurss, pikniks, izstādes, sporta spēles un citas jautrības.

Protams, tā ir tikai daļa no svētku programmas, sīkāk jāmeklē interneta mājaslapā www.sigulda.lv.

5. „Jūras vārtos” ieplūst „fotogrāfiskais” ūdens

Ventspils Teātra namā „Jūras vārti” ir skatāma Imanta Grosa fotoizstāde „Ūdens...”, kas vērš uzmanību uz tik pašsaprotamu mūsu ikdienas sastāvdaļu kā ūdens – gan apkārtējā vidē sastopamām ūdenstilpnēm, gan ūdeni, ko, īpaši netaupot, lietojam saimniecībā.

Izstāde ir kritisks atgādinājums par to, ka pasaules sabiedrības šībrīža attīstības posmā ūdens ir kļuvis par apdraudētu dabas resursu. Skarbā realitāte ir tāda, ka svaigs ūdens daudzās pasaules malās jau šobrīd ir grūti pieejama greznība, par ko jācīnās ik dienu. Tāpat nevar vairs paļauties uz pieņēmumu, ka mūsu bērniem un mazbērniem ūdens būs pieejams neierobežotā daudzumā. Visticamāk, nākotnē patēriņš būs maksimāli jāierobežo, jo ūdens rezerves būs krietni sarukušas... Ja vien nesāksim mainīt savus ūdens lietošanas ieradumus jau šodien.

Imants Gross (dzimis 1953. gadā Zviedrijā) ir latviešu izcelsmes diplomāts, kas kopš 2004. gada dzīvo Rīgā un vada Ziemeļu Ministru padomes biroju Latvijā. Ar fotografēšanu sāka nodarboties 15 gadu vecumā, kad mantojumā no vectēva Miķeļa Gross saņēma savu pirmo fotokameru. Paralēli darba gaitām dažādās zemeslodes valstīs fotografēšana viņam ir nemainīgi iecienīts vaļasprieks, kas pamazām pārtapa par profesionāla līmeņa nodarbi.

6. Augšdaugavā dziedās, dejos, jandalēsies, spēlēs un jautrosies ­

Visa latgaliskā cienītājiem svētdien, 30. maijā jādodas uz Daugavpils pusi, kur dabas parka „Daugavas loki” Slutišķu sādžā Naujenes pagastā notiks tradicionālie folkloras svētki „Augšdaugava 2010”

Festivālā piedalīsies dziesmu un deju folkloras kolektīvi no Latvijas, Baltkrievijas, Lietuvas un citām valstīm. Notiks arī Mākslas plenērs, kurā varēs piedalīties katrs festivāla apmeklētājs. Amatnieku tirdziņā varēs iegādāties visdažādākos Latgales suvenīrus.

Tieši pusdienlaikā notiks festivāla ieskandināšana Latgales sētā, kam sekos Amatnieku un ražotāju tirdziņš, amatu un prasmju demonstrējumi, darbnīcas, Daugavpils novada folkloras kopu sadziedāšanās, fotoizstādes atklāšana, dažādas  radošās darbnīcas, rotaļas un spēles bērniem, tautas sporta spēles un citas dažādas jautrības tautiskā garā.

Pulksten 17.00 sāksies svētku lielkoncerts Latgales sētā, bet pulksten 19.00 danči Latgales sētā.

Pilna svētku programma ir atrodama internetā: www.latgale.lv/lv/events/event?id=1902.

7. Dāmu saksofons Rīgas Latviešu biedrībā

Dāmu saksofonu kvartets „n[ex]t” vairs neprasa īpašu reklāmu, tas jau ir ieguvis klausītāju atzinību gan ar izcilo spēles tehniku, gan atraktivitāti.

Kvarteta līdere Inga Meijere klausītājus gatavojas pārsteigt svētdien, 30. maijā pulksten 19.00 Rīgas Latviešu biedrībā ar savu autorkoncertu, kurā kopā ar autori piedalīsies arī pianiste Nataļja Ivanova, klarnešu kvartets „Quattro Differente”, saksofonu kvartets „n[ex]t”, tubu kvartets „Tubalogia”, igauņu dziedātāja Marija Vali, amerikāņu trompetists Viljams Ričardsons, pianists Ritvars Garoza, basģitārists Roberts Rasa un sitaminstrumentālists Ilvars Menfelds. Koncertā tiks atskaņoti gan oriģināldarbi, gan arī parafrāzes par latviešu tautas mūziku.

Meijere paralēli darbībai kvartetā „n[ex]t” spēlē duetos ar pianistiem Nataļju Ivanovu un Ritvaru Garozu, „City Jazz Big Band”, blūza grupas „D11” pūtēju sekcijā, kā arī spēlē vijoli tautas mūzikas kapelā „Klabatas” un folkmūzikas stila grupā „Līga”. Inga rakstījusi kompozīcijas un aranžijas. Piemēram, pagājušā gada sākumā Tartu (Igaunijā) Latvijas Bruņoto Spēku orķestris pirmatskaņojis viņas parafrāzi par latviešu tautas dziesmu „Pūt, vējiņi”, kas nu guvusi plašu atzinību kaimiņvalstī.

Elmārs Barkāns

­­