Sabiedrība
2010. gada 6. jūnijs, 16:06

Vecāki lūdz Ušakovu atcelt lēmumu par Rīgas komercģimnāzijas slēgšanu

Jauns.lv

Rīgas komercģimnāzijas vecāku padomes pārstāvji iesnieguši Rīgas domē lūgumu sasaukt domes ārkārtas sēdi un atcelt tās lēmumu par skolas slēgšanu, aģentūru LETA informēja Rīgas Komercģimnāzijas vecāku pārstāve Ance Adiene.

Adiene stāstīja, lūgums pamatots ar to, ka Rīgas dome nav izpildījusi vēstulē par likvidācijas saskaņošanu noteiktās prasības un visiem 10.klašu un 11.klašu skolēniem netiek dota iespēja turpināt apgūt iesāktās mācību programmas.

Skolas vēcāku pārstāvji vēstulē vēstulē Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC) uzsver, ka 2009.gada 14.augustā Ušakovs parakstīja lēmumu, kurā noteikts ar 2010.gada 1.jūliju uzsākt Rīgas komercģimnāzijas likvidāciju, Rīgas dome 2010.gada 13.aprīļa sēdē pieņēma lēmumu, ka Rīgas komercģimnāzijas īstenotās izglītības programmas turpmāk īstenos Rīgas pilsētas 2. un 3.ģimnāzija.

Taču skolēni un vecāki ir saņēmuši uzaicinājumu no Rīgas pilsētas 2.ģimnāzijas direktora turpināt apgūt Rīgas pilsētas 2.ģimnāzijas piedāvāto komerczinību programmu konkursa kārtībā, kas nozīmē, ka ne visiem skolēniem tiek nodrošināta iespēja turpināt apgūt Rīgas komercģimnāzijā līdz šim apgūtās mācību programmas.

"Rīgas pilsētas 2.ģimnāzijas direktors skaidri norādīja, ka visiem Rīgas komercģimnāzijas skolēniem vietas nepietiks. Skolēniem tiek piedāvāts parakstīt līgumu ar Rīgas pilsētas 2.ģimnāziju, kurā norādīts, ka ir iespēja iegūt vidējo izglītību IZM apstiprinātās programmas ietvaros pie nosacījuma, ka skola ir nodrošināta ar attiecīgiem speciālistiem. Vai tādi ir, par to līgumā nav ne vārda, kas nozīmē - 2.ģimnāzija netaisās garantēt, ka skolēniem šo programmu būs iespējams turpināt apgūt," teikts vecāku iesniegumā.

Skolas vecāki norāda, ka Rīgas komercģimnāzijas administrācijā ir ziņas no vairākiem komercģimnāzijas skolēniem, kuru dokumentus Rīgas pilsētas 2.ģimnāzijā atteikušies pieņemt.

Jau ziņots, ka Rīgas Komercģimnāzijas vecāku padome jau 4.jūnijā nosūtījusi vēstuli izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei (ZZS) un Ušakovam, kurā lūdz atcelt lēmumu par Rīgas Komercģimnāzijas likvidāciju.

2009./2010. mācību gadā ģimnāzijā mācās 282 skolēni. Spēkā esošie Ministru kabineta noteikumi Nr.610 "Higiēnas prasības vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm" atļauj esošajās skolas telpās mācīties ne vairāk par 250 skolēniem, tāpēc skolai izteiktie pārmetumi, ka tai ir pārāk maz audzēkņu, liecina vienīgi par Rīgas domes darbinieku nekompetenci.

Rīgas Komercģimnāzija ir dibināta pirms 20 gadiem un ir vienīgā tāda profila vidējās izglītības mācību iestāde Latvijā. Pēdējo mēnešu laikā ir saņemti iesniegumi no vairāk nekā 100 jauniešiem, kas vēlas mācīties Rīgas Komercģimnāzijā.

Iesniegumā arī norādīts, ka skaitļi, ar kuriem operē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC), ir kļūdaini, maldinot gan Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), gan sabiedrību. Kļūdaini ir arī visi pārējie Rīgas domes aprēķini par skolēnu skaitu, kuriem ir jānodrošina izglītības programmu pēctecība Rīgas pilsētas 2.ģimnāzijā, atstājot 28 skolēnus vispār bez iespējas turpināt apgūt Rīgas Komercģimnāzijas mācību programmas.

Rīgas Komercģimnāzijas vecāku padome lūdz atbildīgās amatpersonas izskatīt iesniegumu nekavējoties un atsaukt 2009.gada 5.augustā IZM valsts sekretāra vietnieces nozares politikas jautājumos Kristīnes Vāgneres parakstīto likvidācijas saskaņošanu par Rīgas Komercģimnāzijas likvidāciju.

Kā ziņots, 25.maijā notika skolas vecāku padomes pārstāvju tikšanās ar IZM un Rīgas domes pārstāvjiem, kurā ne ministrijas, ne pašvaldības pārstāvji nevarēja sniegt nekādus argumentus, kas attaisnotu Rīgas Komercģimnāzijas slēgšanu. Tikšanās laikā IZM pārstāve Vāgnere apgalvoja, ka ministrija savu saskaņojumu dod, paļaujoties uz Rīgas pašvaldības solījumu nodrošināt iespēju Rīgas Komercģimnāzijas skolēniem turpināt mācīties iesāktajās programmās. Tas nav noticis un, pēc vecāku pārliecības, ir pamats saskaņojuma atsaukšanai.

Kā ziņots, Rīgas Komercģimnāzijas skolēni, vecāki un pedagogi 1.jūnijā organizēja piketu Rātslaukumā iepretim Rīgas domei. Savās uzrunās gan skolēni, gan vecāki uzsvēra, ka neviena atbildīgā amatpersona līdz šim viņiem nav spējusi paskaidrot, kādēļ pieņemts lēmums par skolas likvidāciju, kāds būs pašvaldības ekonomiskais ieguvums, kā arī uzsvēra, ka skolēniem tiek liegta iespēja iegūt izglītību tajās mācību programmās, kurās viņi ir sākuši apgūt izglītību. Piketā tika uzsvērts, ka Rīgas Komercģimnāzija sagatavo nevis darba ņēmējus, bet darba devējus.

LETA