Sabiedrība
2010. gada 7. jūnijs, 18:22

Atklās Latvijā pirmo biotehnoloģisko fabriku

Jauns.lv

Trešdien, 9.jūnijā, Rīgā tiks atklāta Latvijā pirmā biotehnoloģiskā ražotne, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja bīstamo rūpniecisko atkritumu apsaimniekotāja un pārstrādātāja SIA "Eko osta" pārstāve Dana Hasana.

Ražotnes atklāšana notiks 9.jūnijā plkst.14 SIA "Eko osta" teritorijā, Tvaika ielā 39, Rīgā.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies Vides, Izglītības un Ekonomikas ministriju pārstāvji, Rīgas brīvosta, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Rīgas pilsētas domes un citu Latvijas atbildīgo institūciju pārstāvji, informēja Hasana.

Pēc Latvijas Vides aģentūras datiem, Latvijā ik gadu veidojas ap 80 000 kubikmetru ar naftas produktiem piesārņotas augsnes un oficiāli reģistrētas vairāk nekā 500 piesārņotas vietas.

Biotehnoloģiskā fabrika, ko veido biorekatoru kaskāde, ražos biobaktēriju masu rūpnieciski piesārņotā ūdens un augsnes attīrīšanai no dažādiem ķīmiskiem tā saucamajiem naftas piesārņojumiem. Tas ir pirmais šāda veida projekts Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Ražotne būvēta sadarbībā ar Latvijas Universitāti un ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu. Kopējās realizēšanas izmaksas veido 449 000 latu.

Dabiskās baktērijas, kas tiks saražotas biotehnoloģiskajā fabrikā, tiks izmantots augsnes un grunts attīrīšanai no naftas produktiem. Biopreparāts tiks izmantots arī vienīgajā Latvijā augsnes attīrīšanas fabrikā Emburgā (Jelgavas rajons), skaidroja Hasana.

LETA