Alūksnē augšāmceļas Ļeņina piemineklis
Sabiedrība
2010. gada 12. jūnijs, 22:00

Alūksnē augšāmceļas Ļeņina piemineklis

Jauns.lv

Alūksnes pils pagrabā atrakts Ļeņina piemineklis, ko partijnieki no tautas acīm noslēpa tādēļ, ka to bija veidojis „nepareizais mākslinieks”. Tagad augšāmcēlušais vadonis gozēsies muzeja ekspozīcijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­

Vairākus gadu desmitus Alūksnē klīda valodas, ka Alūksnes Jaunās pils torņa vīna pagrabā ir aprakts kaut kas īpašs un interesants. Tagad pilī saimnieko pilsētas muzejs, bet padomju laikā tur viena pēc otras mainījās un darbojās visdažādākās iestādes, par kurām ir visai skopas ziņas. Tā kā gadu desmitiem alūksnieši sacerēja un viens otram pārstāstīja dažādas leģendas un versijas.

Maija beigās tika norauts noslēpumainības plīvurs. Alūksnes muzeja darbinieki beidzot atrada apslēpto mantu – Ļeņina pieminekli.

Alūksnes muzeja galvenā krājuma glabātāja Astrīda Ievedniece pašvaldības portālā aluksne.lv raksta: „Kad vairāk nekā divu metru dziļumā parādījās skulptūras detaļas, muzeja darbiniekiem bija skaidrs, ka mutvārdu ziņas apstiprinājušās. Ir iegūts arī dokumentāls apstiprinājums tam, ka Alūksnē pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados ir bijusi izgatavota un pēc tam noslēpumaini pazudusi Ļeņina skulptūra. Likās jau neticami, ka „tautas vadonis” tā vienkārši varētu pazust, bet arhīva ziņu hronoloģija ir interesanta.”

1957. gada oktobrī Alūksnes rajona izpildkomiteja lūdz LPSR Ministru padomi apstiprināt Baltijas kara tehniskās skolas pasniedzēja Sergeja Opriško izveidoto 244 metrus augsto proletariāta vadoņa skulptūru uzstādīšanai pilsētas centrālajā laukumā. Tomēr 1958.gada jūnijā LPSR Kultūras ministrijas komisija apskatīja skulptūru un aizliedza to uzstādīt, jo Ļeņina pieminekļus drīkstēja veidot tikai īpaši „izredzētie” tēlnieki, bet Opriško nebija šo priviliģēto mākslinieku sarakstā.

Maija vidū muzeja darbinieki, veicot ēkas rekonstrukciju, pils pagrabos atraka pieminekļa augšdaļu. Runā, ka kaut kur pilī ir ieraktas vēl divas pieminekļa daļas. Tās tur, pēc visa spriežot, tika noslēptas tad, kad no pils izvācās rajona partijas komiteja un tai no tautas acīm vajadzēja kaut kur nobēdzināt partijas spices noniecināto pieminekli, kurš glabājās partijas komitejas žogmalē.

Tā nu Alūksne palika viena no retajām Latvijas PSR rajona pilsētām, kurā nebija uzstādīta Ļeņina skulptūra pilnā augumā. Vēlākos gados Alūksnē uzstādīja vienīgi „Ļeņina galvu”, kura tagad „atdusas” bijušajā PSRS armijas kodolraķešu bāzē Zeltiņu pagastā, kura ir pārvērsta par tūrsima objektu.

Savukārt „aizliegtais Ļeņins” pēc attīrīšanas nu atradīsies Alūksnes muzeja padomju laika skulptūrām veltītajā ekspozīcijas zālē.

Elmārs Barkāns/Foto: aluksne.lv


­