"Latvenergo" amatpersonas aizturētas ar kukuli rokās?
Sabiedrība
2010. gada 20. jūnijs, 19:50

"Latvenergo" amatpersonas aizturētas ar kukuli rokās?

Jauns.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāji "Latvenergo" amatpersonas, iespējams, aizturējuši ar 145 000 latu kukuļa naudu rokās, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

­

Kriminālistikas eksperti skaidro, ka labākais veids, kā slēpti maksāt kukuļus, ir maksas konsultāciju sniegšana un nekustamo īpašumu darījumi. Tieši ar to nodarbojies Aigara Meļķo un Kārļa Miķelsona biznesa partneris, uzņēmējs Andrejs Livanovičs, kurš arī atrodas apcietinājumā.

Livanoviča mājā Mārupē reģistrētas vairākas firmas. Viena - "Energy Consulting" - sniedz konsultācijas enerģētikas nozarē strādājošiem uzņēmumiem. Raidījums norāda arī uz tiešu Livanoviča saistību ar ceturtdaļmiljardu latu vērto TEC2 rekonstrukciju. 3.martā "Latvenergo" noslēdzis līgumu ar Turcijas kompāniju "GAMA" par elektrocentrāles būvdarbiem. Vienlaicīgi kā konsultanti parādījās kāda Šveices kompānija, bet pēc "Lursoft" datiem šīs firmas filiāle Latvijā "AF-Colenco Ltd" reģistrēta Livanoviča mājā Mārupē, kas gan ar laulības līgumu norakstīta sievai.

Tikai trīs dienas pirms tam, kad tika noslēgts līgums par TEC2 otrās kārtas rekonstrukciju, daudzstāvu mājā starp Krasta ielu un Maskavas forštati reģistrēta firma ar 42 000 latu pamatkapitālu, kas pieder Miķelsonam un Meļko. Ar ko tā nodarbojas, neesot zināms.

Jau rakstīts, ka KNAB ir aizdomas par 1,13 miljoni eiro (791 000 latu) atmazgāšanu un aizturēto vidū ir pieci uzņēmumu "Latvenergo" un AS "Sadales tīkls" darbinieki un trīs privātpersonas. Pēc KNAB domām, valsts uzņēmumu pārstāvji, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli un rīkojoties pretēji dienesta interesēm, ar mērķi prettiesiski gūt sev materiālu labumu nodrošinājuši labvēlīgu lēmumu pieņemšanu dažādu privātu uzņēmumu interesēs saistībā ar publiskajiem iepirkumiem un rekonstrukcijas darbiem vairākos objektos.

Šajā lietā apcietinātajiem "Latvenergo" prezidentam Kārlim Miķelsonam, viceprezidentam Aigaram Meļko un SIA "Energy Consulting" īpašniekam Andrejam Livanovičam bija ne tikai kopīgs uzņēmums "Innovia".

Aģentūras LETA izpētītais liecina, ka ar Livanoviču saistītas it kā igauņu izcelsmes kapitāla firmas no Meļko meitas un Miķelsona 2007.gadā iegādājās nekustamos īpašumus, kopumā samaksājot aptuveni 631 000 latu.

Tieši 2007.gadā Livanoviča konsultāciju kompānija "Energy Consulting" guva rekordpeļņu - 1,81 miljonu latu, kas esot bijusi iespējama, pateicoties vairākiem ar ārvalstu energokompānijām noslēgtiem līgumiem. Neoficiāli nozares pārzinātāji izsaka minējumus, ka šīs konsultācijas varētu būt saistītas ar ārvalstu kompāniju biznesa interesēm Latvijā, tostarp dalību konkursos.

Livanovičs iepriekš bijis arī koncerna "Alstom Power" pārstāvis Baltijā, bet "Alstom" ir ilggadējs "Latvenergo" partneris dažādos rekonstrukcijas projektos.

Īpašumus no "Latvenergo" amatpersonām un viņu radiniekiem pirka Igaunijas kompānija "Isengar OU" un tās meitasfirma, kura vada Livanovičs.

Pēc Eiropas Biznesa reģistra datiem, "Isengar OU" formālie dibinātāji un vadītāji ir finanšu konsultāciju uzņēmums "Kermon" un tā amatpersonas.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi esot pietiekami, lai KNAB izmeklētājs atzītu divas "Latvenergo" amatpersonas par aizdomās turētajām ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā mantkārīgā nolūkā un naudas atmazgāšanā lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa. Divas "Sadales tīkls" amatpersonas atzītas par aizdomās turētajām ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā mantkārīgā nolūkā. Savukārt trešais "Sadales tīkla" darbinieku un divas privāto uzņēmumu amatpersonas tur aizdomās par nozieguma atbalstīšanu, bet vienu no privātpersonām - arī naudas atmazgāšanā.

Pārējām aizdomās turētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - aizliegums tuvoties noteiktām personām, bet valsts uzņēmuma darbiniekam - arī aizliegums pildīt amata pienākumus.

Kā ziņots, aizturēto personu advokātu līdz šim teiktais liecina, ka iespējamie noziegumi varētu būt saistīti ar Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukciju.

Kriminālprocess sākts par "Latvenergo" amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laika posmā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam - dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa.

LETA

­