Ar medaļu atzīmē Latvijas pievienošanas Krievijai trīssimtgadi
Sabiedrība
2010. gada 20. jūnijs, 20:03

Ar medaļu atzīmē Latvijas pievienošanas Krievijai trīssimtgadi

Jauns.lv

Maskavā pasniegtas piemiņas medaļas, kas veltītas Livonijas (Latvijas un Igaunijas) pievienošanai Krievijas impērijai 1710. gadā.

Tās ir piešķirtas krievu vēsturniekiem – nacionālistiem. Latvijas un Igaunijas pievienošanas Krievijai trīssimtgades jubilejai veltīto piemiņas zīmi ir dibinājusi Krievijas ekonomikas zinātņu doktora Aleksandra Gapoņenko vadītā „Sabiedriskā komiteja Livonijas pievienošanai Krievijas impērijai 300. gadu svinībām”.

Pirmie šīs medaļas saņēmēji ir Krievijas Dinamiskā konservatīvisma institūta direktors Vitālijs Averjanovs, kā arī vairāki šī institūta darbinieki - padomes priekšsēdētājs Andrejs Kobjakovs, programmu direktors Mihails Demurins, ekspertu komitejas biedrs Boriss Vinogradovs. Vēl šīs medaļas saņēma krievu pareizticīgās baznīcas pārstāvis Valentīns Radajevs, fonda „Vēsturiskā atmiņa” pētniecības direktors  Vladimirs Simindejs un divi Krievijas žurnālisti - Dmitrijs Jermolajevs un Modests Koļerovs.

Jāteic, ka visi apbalvotie ir aktīvi darbinieki „ideoloģiskajā frontē”, kuru galvenā darbības sfēra ir pierādīt, ka Baltijas valstis bez Krievijas „vadības un aktīvās līdzdalības” būtu „nožēlojam province”.

Tikko ar Livonijas pievienošanas Krievijai svinību komitejas atbalstu ir izdota arī grāmata „Piebaltijas krievi: vēsture kultūras pieminekļos (1710 -2010)”

Gapoņenko teic, ka grāmata „liecina par spēcīgu un kvalitatīvu krievu klātbūtni Baltijā vairāku gadsimtu garumā un dod kvalitatīvus pretargumentus vietējo Baltijas valstu vadītāju un Eiropas birokrātu uzskatava, ka krievi Baltijā ir „pieklīduši” iedzīvotāji, kuriem nav lielas civilizācijas nozīmes.”

Tomēr Eiropas Savienībā šī grāmata nav guvusi atsaucību. Gapoņenko ir vērsies pie ES struktūrām, lai tās piešķir finansējumu grāmatas tulkojumam angļu, latviešu, lietuviešu un igauņu valodā. Brisele grāmatas izdevējam atbildēja, ka šī konkrētā „grāmata par krievu kultūras pieminekļiem Baltijas valstīs neatbilst Eiropas integrācijas uzdevumiem.”

Šajā grāmatā ir minētas vairākas Latvijas kultūras un vēsturiskās vietas, kas tapušas pateicoties galvenokārt tikai krievu uzņēmībai. Starp tām ir minēta Alberta iela Rīgā, Rīgas Rātsnams, rūpnīcas „Fēnikss” un „Unions” Latvijas galvaspilsētā, kā arī Ventspils un Liepājas Tirdzniecības ostas, un citi ievērojami kultūrvēsturiski un industriāli pieminekļi.

kasjauns.lv