112
2010. gada 6. jūlijs, 18:12

Miķelsonu patur apcietinājumā

Jauns.lv

Rīgas apgabaltiesa šodien nolēma paturēt apcietinājumā bijušo "Latvenergo" prezidentu Kārli Miķelsonu.

LETA jau ziņoja, ka drošības līdzekli apcietinājumu Miķelsonam 17.jūnijā piemēroja Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma.

Sūdzība par lēmumu apcietināt Miķelsonu bija iesniedzis viņa advokāts Egons Rusanovs.

Šodien žurnālistiem Rusanovs norādīja, ka ir šokēts par šādu iznākumu. "Mani māc izmisums par to, kas mūs sagaida," sacīja advokāts, skaidrojot, ka sūdzībā par lēmumu apcietināt Miķelsonu viņš bija atspēkojis katru vārdu, katru punktu.

Jau trīs nedēļas KNAB izmeklētāji Miķelsonā neesot klausījušies, neesot prasījuši viņam nekādas liecības un pat neesot ļāvuši liecināt, norādīja Rusanovs.

Aizstāvis arī atzina, ka daļa no viņa vakar tiesā iesniegtajiem papildus dokumentiem, kas it kā argumentējuši Miķelsona apcietināšanas nelikumību, neesot pieņemti.

Precīza šodienas lēmuma argumentācija būs zināma rīt, piebilda advokāts.

Kad konvoja darbinieki rokudzelžos saslēgto Miķelsonu aizveda no tiesas zāles, apcietinātā tuvinieki viņu pavadīja ar atbalsta saukļiem "turies!" un "draugi ir ar tevi!", novēroja aģentūra LETA.

Kā ziņots, Miķelsonu kopā ar vēl septiņām personām KNAB darbinieki jūnija vidū aizturēja kriminālprocesā par vismaz 1,13 miljonu eiro (791 000 latu) atmazgāšanu. Aizturēto vidū bija pieci uzņēmumu "Latvenergo" un AS "Sadales tīkls" toreizējie darbinieki un trīs privātpersonas, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Pēc KNAB domām, valsts uzņēmumu pārstāvji, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli un rīkojoties pretēji dienesta interesēm ar mērķi prettiesiski gūt sev materiālu labumu, nodrošinājuši labvēlīgu lēmumu pieņemšanu dažādu privātu uzņēmumu interesēs saistībā ar publiskajiem iepirkumiem un rekonstrukcijas darbiem vairākos objektos.

KNAB uzskata, ka naudas atmazgāšana notikusi, izmantojot Latvijā un ārvalstīs reģistrētus uzņēmumus un veicot darījumus ar nekustamajiem īpašumiem.

Bez Miķelsona šajā lietā apcietinājumā atrodas arī bijušais "Latvenergo" viceprezidents Aigars Meļko un privātpersona - biznesa konsultants Andrejs Livanovičs, kuram bijuši kopēji darījumi ar "Latvenergo" amatpersonām un viņu radiniekiem un kura firma darbojusies kā Rīgas otrās termoelektrostacijas (TEC-2) rekonstrukcijas konsultantu - Šveices kompānijas "AF Colenco" aģents. Pārējiem aizturētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Miķelsona advokāts Rusanovs, viņa klients ir atzīts par aizdomās turēto dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un naudas atmazgāšanā - pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas un 195.panta 3.daļas.

22.jūnijā notikušajā "Latvenergo" ārkārtas akcionāru sapulcē Miķelsons un Meļko tika atsaukti no amatiem kompānijas valdē.

LETA