Saeimas deputāta dēls Rihards stāsta par Stambulas lidostā piedzīvotajām šausmām
"Šaušalīga aina pie drošības vārtiem. Sasisti stikli, iebrukuši griesti un asiņaina grīda," tviterī raksta Rihards.
Sabiedrība
2016. gada 29. jūnijs, 13:03

Saeimas deputāta dēls Rihards stāsta par Stambulas lidostā piedzīvotajām šausmām

Jauns.lv

Otrdienas vakarā, Stambulas Ataturka starptautiskajā lidostā, Turcijā uzspridzinājās trīs teroristi-pašnāvnieki, aiz sevis atstājot41 bojāgājušo un 147 ievainotos. Tuvu traģiskajiem notikumiem tajā brīdī atradās arī kāda latviešu ģimene – deputāta Ojāra Kalniņa dēls Rihards ar sievu Maiju. Vīrietis uzbrukuma brīdī par apkārt valdošo haosu ziņoja tviterī.

„Esmu Ataturka lidostā. Tikko bija kaut kāds sprādziens. Skrienu. Iespējams, spridzeklis,” sociālajā tīklā ziņo Rihards. Jau pēc piecām minūtēm viņš raksta, ka cilvēki apkārt runā par dzirdētiem sprādzieniem. Cilvēki apkārt kaut kur skrējuši, savukārt lidostas personāla uzvedībā bijis vērojams izmisums un briesmas. Terminālā esošajiem joprojām nav ticis skaidrots, kas notiek.

 

Izdzirdot šāvienus simtiem cilvēku metušies bēgt

Aptuveni pēc pusstundas Rihards izstāsta, kā kopā ar vairākiem simtiem cilvēku skrējis pa kādu lidostas koridoru, kamēr apkārt cilvēki klieguši par dzirdētiem šāvieniem. Tikmēr  notikuma vietā jau ieradušās vairākas ātrās palīdzības brigādes. Savā ceļā Rihards paguvis arī nobildēt teroristu radīto postažu lidostā. „Šaušalīga aina pie drošības vārtiem. Sasisti stikli, iebrukuši griesti un asiņaina grīda,” tviterī raksta Rihards.

„Vienā galā šauj, otrā – aizslēgtas durvis”

Pēc notikumiem Stambulas lidostā par piedzīvoto feisbukā vēstīja arī Riharda sieva Maija: „Tajā brīdī visi sāka skriet pretējā virzienā, kliegt, raudāt. Vienīgais, par ko varēju domāt, ir paspēt sagaidīt Rihardu. Paslēpāmies koridora galā, gaidījām. Gandrīz pilnīgs klusums – tāds smags un draudīgs, pilns neziņas un šausmu. Pēc kāda brīža panācām atpakaļ kādu gabaliņu un tad bija otrs panikas vilnis. Daži paklupa, citi lūdzās, citi raudāja, kliedza un skrēja. Viss smirdēja pēc cigarešu dūmiem, jo pīpēšanas aizliegumi vairs nebija spēkā. Mēs bijām ieslēgti koridorā, kur vienā galā šauj, otrā galā - slēgtas durvis, bet galvā tikai viena doma – es apsolīju dēlam būt svētdien uz viņa koncertu. Pēdējais pārbaudījums bija iziet no lidostas pāri stikliem, apģērbu gabaliem un asinīm.”

Maija atzīst, ka vakar piedzīvojusi lielākās bailes savā mūžā. Medijiem viņa izstāstījusi, ka teju divas stundas neviens nav vērsies pie cilvēkiem, lai skaidrotu par notikušo un nav bijis zināms vai uzbrukums ir beidzies.

Riharda ģimenei palīdzējis kāds svešinieks

Kā raksta Rihards, viņam un sievai, tiekot ārā no lidostas, pavērusies satraukuma un izmisuma pilna aina – lērums ātrās palīdzības automašīnu, cilvēki, kuri gaida ģimenes un bruņoti likumsargi. Latvietim beigās izpalīdzējis kāds svešinieks, kurš viņus abus ar sievu savā personīgajā automašīnā aizvedis līdz tuvākajai metro stacijai.

Turcijas lielākās pilsētas Stambulas Ataturka lidostā otrdienas vakarā uzspridzinoties trīs teroristiem pašnāvniekiem un teroristu sarīkotajā apšaudē nogalināts 41 cilvēks, to vidū arī ārzemnieki, bet 147 ievainoti, un Turcijas amatpersonas pieļauj, ka teroraktu varētu būt sarīkojis džihādistu grupējums „Islāma valsts”.


Kasjauns.lv/Foto: twitter.com, Reuters/Scanpix/LETA /AFP/Scanpix/LETA / EPA/LETA/ AP/Scanpix/LETA