Pēc vēlēšanām pensijas apcirps par 20%?
Sabiedrība

Pēc vēlēšanām pensijas apcirps par 20%?

Jauns.lv

Neatkarīgi no rezultāta pēc vēlēšanām pensijas tiks samazinātas, pārliecināts ekonomists Dmitrijs Smirnovs. Ne valdošā koalīcija, ne valdība neko nespēs izdarīt, jo samazināt sociālos izdevumus, tostarp pensijas pieprasa starptautiskie donori.

Pēc vēlēšanām pensijas apcirps par 20%?...

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) bija neapmierināts ar Satversmes tiesas lēmumu, kas atcēla pensionārus diskriminējošo lēmumu, skaidro ekonomists. Viņš uzskata, ka pēc vēlēšanām pensijas apcirps, apliekot ar ienākuma nodokli. „Iespējams pašas zemākās simts latu pensijas tas neskars, bet tie, kas saņem 150–200 latu, turpmāk saņems mazāk. SVF uzskata, ka pensionāri ēd pārāk trekni, un viņu recepte ir tāda, ka pensionāriem ir jāēd mazāk. Pensijas taču ir reāla nauda! Domāju, ka pensijas samazinās par 10-20%. Varētu tikt atcelta arī minimālā ar nodokļiem neapliekamā pensija,” skaidro Smirnovs.

­

Kāda jēga pielietot gāzei akcīzes nodokli, kas izraisīs apkures cenu sadārdzināšanos, ja cilvēki nebūs spējīgi samaksāt? Smirnovs: „Paskaidrošu: iedzīt cilvēkus parādos, lai izveidotos liela nemaksāšanas ķēde. Ja „Gazprom” palielina gāzes cenu par 30%, Latvijā ir skaidrs, ka vainu var novelt uz Krieviju un palielināt par 50%. Neraugoties uz krīzi, „Latvijas gāzes” peļņa gadā ir 28 miljoni eiro, jo viņiem krīzes nav – apgrozījums krītas, bet ienākumi pieaug. ”Rīgas siltums” arī ir labs uzņēmums, viņu peļņa ir ap 3-4 miljoniem gadā. Viņi nezina, kas ir taupības režīms. Latvijas valdība problēmas risina kā Bulgakova Šarikovs – atņems un sadalīs. Tie, kuriem vēl nauda ir, tā tiks atņemta. SVF parādu mēs, protams, nevarēsim atdot, toties būsim mūžīgi parādnieki, kas maksā procentus – pārkreditējas un maksā atkal. Mums vēl ir meži, ja vajadzēs, pārdosim arī tos. Cilvēkus, kuri ir parādā, ir ļoti viegli vadīt. Ja nedarīsi, kā teiksim, atņemsim dzīvokli un izmetīsim ārā.”

Kandidāts no ZZS saraksta

Objektivitātes labad piebildīsim, ka uz ikvienu ekonomista Smirnova prognozi, jo īpaši tagad, jāraugās gaidāmo vēlēšanu gaismā, jo pats Smirnovs kandidē no ZZS saraksta. Lūk, ko par to portālā kasjauns.lv rakstīja mūsu autors Elmārs Barkāns: „Tautai jau patīk pasakas un šausmu stāsti. Tādēļ ZZS listēs var atrast arī pāris profesionālus spoku stāstu oratorus. Rīgā ar 5. numuru startē odiozais Ventspils augstskolas lektors, ekonomists Dmitrijs Smirnovs. Lai arī viņa drausmīgās prognozes nav piepildījušās un reti kurš savas klēts apcirkņus piepildījis ar rīsu maisiem un konservbundžu kastēm, gaidot globālo katastrofu, tautai viņa sludinātais ir kā balzams dvēselei. Un tagad policija Smirnovu vairs tā vienkārši nevarēs iesēdināt aiz restēm, ja viņš pareģos lata devalvāciju, jo kā deputāts būs ieguvis imunitāti.”

Evija Hauka

­