Birkavs: Urbanoviča faktors varētu sekmēt latviešu partiju apvienošanu
Politika

Birkavs: Urbanoviča faktors varētu sekmēt latviešu partiju apvienošanu

Jauns.lv

Pēc ilgāka laika Savu viedokli par Latvijas pašreizejo politiko situāciju, iespējamajiem premjeru kandidatiem, viņu plusiem un mīnusiesm izteicis ekspremjers Valdis Birkavs.

Birkavs: Urbanoviča faktors varētu sekmēt latviešu...
Ekspremjers Valdis Birkavs
Ekspremjers Valdis Birkavs

Pašreizējais premjers Valdis Dombrovskis ("Jaunais laiks") atstājis labu iespaidu valdības vadītāja amatā, tomēr viņam, tāpat kā "Saskaņas centra" (SC) virzītajam Ministru prezidenta amata kandidātam Jānim Urbanovičam, trūkst spēcīgas komandas.

Šādu pārliecību intervijā aģentūrai BNS pauda ekspremjers Valdis Birkavs.

Viņaprāt, pēc vēlēšanām SC pārstāvim būs lieliska iespēja tirgoties, ko viņš arī prot, un viņa politiskā tirgus paņēmieni būs vienkārši - izvēlēties to koalīciju, kas viņu pacels augstāk.

"Tas lielā mērā būs atkarīgs no aritmētikas, nevis no politikas. Tas ir mūsu politiskās sistēmas vājums, bet arī demokrātijas vājums un reizē arī spēks. Taču viņam [Urbanovičam] tiešām būs laba situācija, jautājums ir, cik spēcīgus cilvēkus viņš var piedāvāt un cik precīzi ne tikai definēt, bet arī realizēt nacionālo politiku," norādīja Birkavs.

Patlaban gan Urbanoviča komandu, tāpat kā citas, ekspremjers vērtē kā vāju. Turklāt diez vai SC premjera amata kandidātu varētu izvēlēties Valsts prezidents Valdis Zatlers. "Tomēr Urbanoviča kungam var rasties ļoti laba iespēja kļūt par tiešām redzamu cilvēku, kas tiks atstumts no varas un varbūt sekmēs visu latvisko partiju apvienošanos," minēja bijušais valdības vadītājs.

Šlesers ir ļoti izaudzis

Runājot par citu politisko spēku izvirzītajiem premjera amata kandidātiem, Birkavs atzina, ka viņu "fascinē [apvienības "Par Labu Latviju!" izvirzītā premjera amata kandidāta] Aināra Šlesera kunga milzīgā enerģija un vēlme darboties". Viņaprāt, tas ir ļoti svarīgi, cits jautājums, vai Šlesera domas ir pareizas vai nepareizas. "Bet viņam ir daudz labu ideju, viņš ir ļoti izaudzis, un es redzu viņā gribu sakārtot, jā, varbūt piekarinot klāt vēl visādas lietas. Tomēr viņš ir cilvēks, uz kuru tiešām var attiecināt frāzi "nevis slinkojot un pūstot"," klāstīja ekspremjers.

Viņaprāt, arī buldozera taktika šajā gadījumā netraucē, ko pierāda arī vēsture - "tikai buldozeri pa īstam tiek pie varas. Valstis virza vai nu krīzes, vai līderi. Turklāt krīzē jo īpaši ir vajadzīgi līderi, pat ja viņi iet nepareizu ceļu", uzsvēra ilggadējais politiķis.

Dombrovskim nav spēcīgas komandas

Savukārt, komentējot pašreizējā valdības vadītāja potenciālu palikt premjera krēslā, Birkavs minēja, ka arī Dombrovskis atstājis ļoti labu iespaidu. "Viņš neapšaubāmi varētu būt labs premjers, bet viņam ir vajadzīga ļoti spēcīga komanda," pauda ekspremjers, atzīstot, ka šādas komandas "Vienotības" pārstāvim nav.

"Nav viņam spēcīgas komandas. Ir atsevišķi interesanti spēcīgi cilvēki. Premjeram labāk ir nebūt uzņēmējam, bet labi zināt uzņēmējdarbības lietas. Dombrovska nosvērtība - esmu bijis vairākās kabineta sēdēs, kuras viņš vada, - atstāj ļoti pozitīvu iespaidu. Arī starptautiski, es domāju, viņš atstāj normālas, demokrātiskas valsts premjera iespaidu," norādīja Birkavs.

ZZS – viņi ir un viņu nav

Turpretī, komentējot, vai Zatlers nākamās valdības izveidošanu varētu uzticēt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ilggadējam premjera amata kandidātam Ventspils mēram Aivaram Lembergam, ilggadējais politiķis vien teica: "Uz šo jautājumu atbildēs vēlēšanu aritmētika."

"Lembergs ir simpātisks ar savu nemitīgo optimismu un dzīvesprieku, neraugoties uz milzīgām problēmām, kas ap viņu virmo, un tās es nekomentēšu. Neapšaubāmi, ka viņš ir bijis labs saimnieks Ventspilī, kurā viņš jūtas visai omulīgi," vēl piebilda Birkavs.

Viņaprāt, ZZS gan pēc vēlēšanām varētu iegūt zelta akciju, izšķirot, kādai koalīcijai pastāvēt. "Savā laikā Brīvo demokrātu partijai (FDP) Vācijā bija četras vietas. Tomēr viņi varēja izšķirties, vai iet ar kristīgajiem, vai iet ar sociāldemokrātiem. Tā ir laba pozīcija parlamentā, kas ar mazākumu diktē valsts attīstības virzienu," viņš atzina.

Turpretī ZZS fenomens - spēja vienmēr būt valdībā -, viņaprāt, saistīts ar šī politiskā spēka vēsturi un salīdzinoši mēreno pozīciju, kas atbilst lauku vēlētājam. "Turklāt viņiem ir vēl viena laba īpašība - viņi klusē. Viņi ir, un viņu nav. Viņi ir kā dabas parādība - ja pūš vējš, ir lietus, nāk ziema, daba vienalga vienmēr ir. Zemnieki arī - te viņi ir un viss," raksturoja Birkavs, kā vēl vienu lietu, kas asociējas ar ZZS, minot Lembergu, kurš savukārt nāk vienmēr ar optimismu.

Turpretī "tēvzemiešu" ilglaicība un spēja joprojām noturēties parlamentā un pat, neskatoties uz mazo pārstāvību Saeimā, būt valdībā, viņaprāt, saistīta ar skaidro nostāju nacionālajā jautājumā. "Tas var nepatikt, tas var patikt, bet tā ir Latvijai absolūti nepieciešama [pozīcija]. Tāpat kā es savā laikā gribēju, lai mums ir spēcīga preteiropeiska kustība, jo tad, ja ir partijas, kas ir pret, arī viedoklis par ir labāk jāargumentē, labāk jāpamato. Tas ir labi un Latvijai ļoti vajadzīgs, kāpēc mēs to nesaprotam?" minēja Birkavs.

BNS/Foto:LETA