SVF: Baltijas valstis sāk iziet no krīzes
Sabiedrība
2010. gada 29. augusts, 12:10

SVF: Baltijas valstis sāk iziet no krīzes

Jauns.lv

Pēc pagājušā gadā piedzīvotās recesijas Baltijas valstu ekonomiskā krīze mazinās un visa reģiona izaugsmes potenciāls uzlabojas, tā paziņojis Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

­

Tomēr ekonomiskās atlabšanas ātrums būs atkarīgs no tā, cik ātri Baltijas valstis spēs attīstīt savu eksporta sektoru un uzlabot konkurētspēju, norādīja SVF Centrālās un Austrumeiropas pārstāvis Marks Alens.

"Baltijas valstu ekonomikās ļaunākais ir aiz muguras. Izaugsme būs atkarīga no tā, cik labi šīs valstis spēs pāriet uz eksporta orientētu modeli," paziņoja Alens.

Tuvākā nākotne Baltijas valstīs tomēr būs izaicinājums, jo mājsaimniecībām jāsaskaras ar bezdarbu un atalgojuma mazināšanos, kā arī problēmas skārušas korporatīvo sektoru.

"Turpinās fiskālā pielāgošanās, un sagaidāms banku kapitāla iztrūkums," skaidroja Alens.

Viņš norādīja, ka Latvijai, Lietuvai un Igaunijai jānodrošinās, lai atalgojums nepieaug straujāk par produktivitāti, lai uzņēmumi netiktu aplikti ar pārmērīgiem nodokļiem, lai valsts finanses tiek stingri kontrolētas un lai cenas valstī nepieaug straujāk nekā ārvalstīs.

Alens arī atzinīgi novērtēja Latvijas valdības paveikto ekonomiskās krīzes pārvarēšanai.

"Mēs domājam, ka pašreizējās [Latvijas] valdības paveiktais ir ļoti iespaidīgs darbs, un mēs nevēlētos, lai tas tiktu mainīts," sacīja Alens, komentējot gaidāmās parlamenta vēlēšanas.

"Mēs esam gatavi strādāt ar jebkādu valdību, kas tiks izveidota pēc šīm vēlēšanām," viņš piebilda.

LETA

­