Gerhardam liedz runāt latviešu valodā.  Ministrs tiešraidē pamet "TV5" studiju
Sabiedrība
2010. gada 31. augusts, 20:42

Gerhardam liedz runāt latviešu valodā. Ministrs tiešraidē pamet "TV5" studiju

Jauns.lv

Satiksmes ministrs Kaspars Gerhards pametis telekompānijas "TV5" studiju tiešraides laikā, pēc tam kad raidījumā "Bez cenzūras" ministram liegta iespēja runāt latviešu valodā.

­

Pēc ministra padomnieces Ingas Spriņķes teiktā, Gerhards asi nosoda "TV5 rīcību".

Gerhards šodien bija ieradies uz "TV5" tiešraidi, lai runātu par satiksmes jomas aktualitātēm. Kaut arī raidījums "Bez cenzūras" notiek krievu valodā, tā vadītājam tika iepriekš norādīts, ka Gerhards runās latviešu valodā, taču, sākoties raidījumam, ministram liegta iespēja runāt valsts valodā, klāstīja Spriņķe.

Raidījuma vadītājs Andrejs Mamikins pēc ievadvārdiem uzdeva Gerhardam jautājumu par to, kā viņš jūtas. Pēc tam, kad Gerhards atbildēja latviski, Mamikins viņu lūdza pāriet uz krievu valodu. Gerhards atteicās, norādot, ka ir brīdinājis par to, ka runās latviski un ka studijā, visticamāk, var nodrošināt tulkojumu.

Raidījuma vadītājs norādīja, ka citos raidījumos Gerhards ir runājis krieviski, taču tas nepārliecināja ministru. Raidījums bija šādam pavērsienam gatavs un demonstrēja kadrus no arhīva ar fragmentiem, kuros Gerhards runā krieviski.

Pēc šo fragmentu demonstrēšanas Gerhards atkārtoti tika aicināts runāt krieviski, uz ko ministrs atbildēja, ka šajā studijā ir skanējusi latviešu valoda un raidījuma vadītājs to labi zinot. Mamikins pateicās ministram par ierašanos uz interviju un vairāk jautājumus neuzdeva.

Raidījums skatītājiem interaktīvajā balsojumā piedāvāja vērtēt ministra rīcību, atsakoties runāt krieviski. Viens no atbilžu variantiem bija: tas ir patriotisks solis; TV5 nepieciešams slēgt. Otra atbilde - tas ir galējs nacionālisms, bet trešā - ministrs notiekošajā nav vainojams, viņam to liek darīt partija.

Kad raidījumā iestājās reklāmas pauze Gerhards pameta studiju. Par to paziņoja raidījuma vadītājs, norādot uz tukšo sēdvietu. Mamikins Gerhardu nodēvēja par "viņa augstību".

Raidījuma gaitā tika parādīts, kā Gerhards pamet studiju.

LETA

­