112
2010. gada 18. septembris, 12:29

Krāslavā, iespējams, mājās veikta aborta dēļ mirusi jauna sieviete

Jauns.lv

Traģisks gadījums norisinājies Krāslavā - kāda divdesmit astoņus gadus veca sieviete mirusi, iespējams, mājās veikta aborta dēļ, sestdien vēsta "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Krāslavā kāda 28 gadus veca sieviete mirusi, iespējams, mājās veikta aborta dēļ, raksta laikraksts "Neatkarīgā". Policija par notikušo sākusi izmeklēšanu.

14.septembra rītā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) saņēma izsaukumu pie kādas ģimenes Krāslavā, kur sievietei it kā palicis slikti. Taču patiesība izrādījās pavisam cita - sieviete esot bijusi septītajā grūtniecības mēnesī un, iespējams, naktī uz otrdienu viņai sākušās priekšlaicīgas dzemdības vai arī, taču tā pagaidām ir neoficiāla versija, sieviete mēģinājusi pārtraukt grūtniecību.

NMPD speciāliste Laura Bundule apliecināja, ka ātrās palīdzības izsaukums saņemts plkst.9.59 otrdienas rītā - 28 gadus vecai sievietei palicis slikti ar sirdi. Pulksten desmitos ātrās palīdzības mediķu brigāde izbrauca un jau plkst.10.05 ieradās izsaukuma vietā. "Mediķi tur ieraudzīja gultā gulošu sievieti, apsegtu ar segu, viņa bija bezsamaņā," stāstīja Bundule.

Kad mediķi vēlējās tuvāk apskatīt pacienti un pacēla segu, izrādījās, ka viņa guļ asinīs, gultā bija arī nabassaite.

Ātrā palīdzība sievieti steigšus nogādāja Krāslavas slimnīcā, kur viņa tika ievietota reanimācijas nodaļā. Bundule norādīja, ka ātrās palīdzības mediķi šajā gadījumā nevar apstiprināt sievietes nāves cēloni, lai gan ārstiem ir informācija, ka viņa pēcāk mirusi slimnīcā. Tāpat nav iespējams pašlaik pateikt, vai tiešām tas ir saistīts ar mākslīgu grūtniecības pārtraukšanu.

Krāslavas slimnīcas galvenā ārsta vietniece Jeļena Ogorelova pastāstīja, ka sieviete uz slimnīcu tika atvesta ļoti smagā stāvoklī, gandrīz mirusi - viņa mājās noasiņojusi. Ārste norāda, ka Krāslavā dzemdību un ginekoloģijas nodaļas nav un parasti, ja ir dzemdības vai priekšlaicīgas dzemdības, vai kādi sarežģījumi šajā jomā, pacientes tiek vestas uz Daugavpili, jo tur var sniegt kvalificētu palīdzību.

Tomēr šoreiz ātrā palīdzība veda uz Krāslavas slimnīcu, jo te jau runa bija par sievietes dzīvību vai nāvi. "Diemžēl glābt vairs nebija iespējams, viņa bija zaudējusi kritiski daudz asiņu, pulsa nebija, asinsspiediena nebija... Protams, ka viņai varētu palīdzēt, ja laikus būtu vērsušies pēc palīdzības!" sacīja ārste. Pēc ārstes teiktā, viņas dzīvesbiedrs, kas arī izsauca ātros, stāstīja, ka neviens neesot zinājis, ka viņa ir stāvoklī.

Krāslavas policijas iecirkņa priekšnieks Ivars Jakušonoks apliecināja, ka ir sākta izmeklēšana, taču lietas apstākļus sīkāk neatklāja. Viņš norādīja, ka sievietes mirstīgās atliekas nosūtītas uz tiesu medicīnisko ekspertīzi, un no tās būs atkarīga policijas tālākā rīcība. Tiesu medicīnas eksperti Daugavpilī apliecinājuši, ka tiks veikta histoloģiskā izmeklēšana, audu paraugs nosūtīts uz Rīgu, tomēr rezultāti varētu būt tikai apmēram pēc mēneša. Ja arī, iespējams, kaut kādu iemeslu dēļ bija priekšlaicīgas dzemdības, nav skaidrs, kāpēc sievietei nav laikus sniegta palīdzība, jo mediķi apliecina: viņu varēja glābt.

Bez mammas palikuši divi maziņi bērni. Krāslavas bāriņtiesas priekšsēdētāja stāstīja, ka viņus jau agrāk audzināja vecvecāki - māte ar dzīvesdraugu dzīvojusi atsevišķi. Visticamāk, vecvecākiem pār bērniem tiks nodibināta aizbildnība. Līdz šim ģimene nebija nonākusi dienestu redzeslokā.

LETA