112
2010. gada 25. septembris, 20:09

Policists vēršas pret vīrieti, ar kuru sakāvās lielveikalā "Depo"

Jauns.lv

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) virsseržants Raivo Lejnieks, kurš aptuveni pirms gada iesaistījās konfliktā ar veikala "Depo" apmeklētāju un lietoja šaujamieroci, tagad pret šo vīrieti ir vērsies tiesā, privātās apsūdzības kārtā lūdzot viņu sodīt saskaņā ar Krimināllikuma (KL) 130.panta 1.daļu par tīša viegla miesas bojājuma nodarīšanu.

KL 130.panta 1.daļa paredz, ka par tāda miesas bojājuma tīšu nodarīšanu, kas nav izraisījis veselības traucējumu vai vispārējo darbspēju zaudēšanu, kā arī par tīšu sišanu, ja tā nav izraisījusi minētās sekas, soda ar arestu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz desmit minimālajām mēnešalgām.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja apsūdzētā statusā nonākušā Arņa Punnenova advokāts Dagnis Zacmanis, no viņa klienta policists vēloties piedzīt arī morālā kaitējuma kompensāciju vairāku tūkstošu latu apmērā.

Kā liecina dati Tiesu informatīvajā sistēmā, minētās krimināllietas izskatīšana pret Punnenovu notiek Ogres rajona tiesā. Pirmā tiesas sēde bija plānota jau 23.septembrī, taču iztiesāšanu nācās atlikt saistībā ar privātās apsūdzības uzturētāja lūgumu. Lejnieks lūdza laiku papildu pierādījumu savākšanai. Tagad šīs lietas izskatīšana Ogres rajona tiesā paredzēta 8.decembrī plkst.13.

Advokāts Zacmanis norādīja, ka viņa aizstāvamais Punnenovs savu vainu policista celtajā privātajā apsūdzībā kategoriski noliedz. Savukārt ar apsūdzības uzturētāju Lejnieku aģentūrai LETA sazināties neizdevās.

Kā ziņots, raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka 2009.gada oktobra vidū pie lielveikala Rīgā, Lubānas ielā, izcēlies kautiņš, kura laikā policists draudējis nošaut kādu veikala apmeklētāju, kurš aizrādījis kārtības sargam par invalīdu stāvvietā novietotu automašīnu.

Punnenovs raidījumam stāstīja, ka invalīdu stāvvietā apstājies auto, no kura izkāpuši divi vīrieši. "Es uzdevu jautājumu - vai viņi ir invalīdi vai vienkārši kropļi. Vecākais no vīriešiem man atbildēja, lai es aizveru muti, ja nē, tad dabūšu pa purnu. Es teicu, ja viņš ir gatavs to izdarīt, tad lai nāk un iedod," raidījumam stāstīja Punnenovs.

Veikala novērošanas kameru video redzams, ka uzrunātais vīrietis apgriezies un sācies kautiņš. Punnenovs pirmo sitienu nobloķējis. Pēc īsa brīža viņam izdevies uzbrucēju piespiest pie sienas un šķitis, ka kautiņš beidzies. Savukārt tad vīrietis, pēc Punnenova teiktā, draudējis šaut un sācis vilkt ārā pistoli.

Punnenovs vēlreiz meties virsū uzbrucējam, lai pistoli atņemtu. Tajā brīdī kaujas ierocis izšāvis un lode iztriekusies caur veikala nojumi. Punnenovs atkal piespiedis uzbrucēju pie sienas un saucis, lai kāds izsauc policiju. Uzbrucējs paziņojis, ka viņš pats esot policists. Pa to laiku uzbrucēja paziņas sadabūjuši papildspēkus un pa visiem nogāzuši Punnenovu zemē. Policists esot sācis gulošo Punnenovu sist un lamājoties draudējis nošaut, ziņoja raidījums.

Pēc tam ieradusies policija un abus aizvedusi uz Salaspils iecirkni, kur Punnenovs uzrakstījis paskaidrojumu.

Abu kautiņa dalībnieku liecības atšķiras - policists stāsta, ka ar savu dienesta pistoli šāvis, lai izvairītos no uzbrukuma un viņam ieroci neatņemtu.

VP RRP priekšnieks Ints Ķuzis iepriekš norādīja: "Ja policijas darbinieks vairakkārt nokļūst konfliktsituācijās, neskatoties uz to, vai viņš ir aktīvais vai pasīvais dalībnieks, ir redzams tas, ka ar viņa profesionalitāti kaut kas nav kārtībā. Jo policista viens no pamatuzdevumiem tomēr ir konfliktus risināt un konfliktus novērst, nevis tos aktivizēt vai piedalīties tajos."

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) par kārtības sarga šaudīšanos Lubānas ielas lielveikalā sacīja, ka "no policista puses ir nepiedodami tas vien, ka viņš izmanto dienesta stāvokli, lai stāvētu invalīda stāvvietā, nemaz nerunājot par visu tālāko, kas ir noticis". Ministre pauda uzskatu, ka tāda policista rīcība graujot arī policijas prestižu, kas jau patlaban neesot īpaši labs. "Neredzu iespēju, ka šāds cilvēks varētu strādāt policijā," sacīja Mūrniece.

Šā gada sākumā policistam Lejniekam par šaujamieroča lietošanu minētā konflikta laikā tika piemērots disciplinārsods - rājiens. Mūrniece norādīja, ka tas ir neadekvāti maigs disciplinārsods. Vēlāk policists lēmumu par rājiena piemērošanu apstrīdēja, taču arī nākamā instance to negrozīja. Kā aģentūru LETA informēja iekšlietu ministres padomniece Viktorija Šembele, turpinot cīņu ar VP, Lejnieks vērsies arī tiesā.

Kā pastāstīja Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētājas palīdze Ksenija Novikova, Lejnieka pieteikumu par VP izdotā administratīvā akta atcelšanu tiesa plāno izskatīt 2011.gada 7.aprīlī plkst.11.

Tikmēr Lejnieks turpina darbu VP RRP, norādīja Šembele.

LETA